Ukoliko uživate u sarmama, punjenim paprikama i ostalim jelima za koje se povrće filuje mesom i pirinčem, ovaj predlog za porodični ručak će vam se sigurno dopasti
Punjene paprike veoma su popularne na našim prostorima, ali iz turske kuhinje stiže nam jedno slično i pomalo zapostavljeno jelo koje je s razlogom među omiljenima u Aziji!
Radi se o sogan dolmi – odnosno o punjenom luku, koji spada u grupu jela dolma, koje potiče od turskog "dolmak", što znači "napuniti". Ona je vekovima bila deo bliskoistočne kuhinje, a odlično je rešenje za pikantan ručak s mesom u bilo koje doba godine.
Najbolje se slaže s pire krompirom, ali i ako je servirate samo uz hleb i salatu – nema greške!
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (najbolje junećeg)
- 10 velikih glavica crnog luka
- 150 g pirinča
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1 kašičica suvog začina
- 1/2 kašičice tucane paprike
- so i biber po želji
- 5 kašika ulja
- voda po potrebi
Priprema
- Očistite luk od kore i stavite ga u šerpu ključale vode, da se kuva deseteak minuta, pa ga izvadite i stavite u hladnu vodu. Kad se prohladi, pažljivo odvajajte slojeve tako da spolja ostane očuvan oblik glavice luka.
- Unutrašnji deo crnog luka, koji ste izvadili, iseckajte sitno, pa stavite da se dinsta na ulju. Kad postane staklast, dodajte mleveno meso, pirinač i začine, pa dinstajte poklopljeno oko 15 minuta, uz mešanje. Sklonite sa strane da se hladi.
- Filujte pripremljen luk ovom smesom, pa ređajte u šerpu jednu glavicu pored druge. Potom nalijte vodu, da ogrezne i stavite da se kuva na srednjoj do jakoj vatri dok voda ne ispari.
- Nakon toga dodajte još malo vode i pasirani paradajz, pa smanjite vatru i ostavite da se krčka desetak minuta.
- Poklopljenu šerpu (može i aluminijumskom folijom), stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pa ostavite da se zapeče oko 15 minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Koja holivudska zvezda obožava sarme?