Turska kuhinja je česta na našim prostorima, a ova čorba od crvenog sočiva može biti savršen izbor za zdrav i ukus obrok
Uživanje u turskoj kuhinji često počinje s nečim toplo i ukusnim, poput mirisne čorbe od crvenog sočiva, poznate kao Mercimek Çorbası.
Ova tradicionalna čorba ne samo da oduševljava ukusom, već i svojom jednostavnom pripremom, već danas je možete napraviti za neki obrok po ovom receptu i uživati u zdravoj čorbi u toplim letnjim danima.
Sastojci:
- 1 veća glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 1 sveža čili paprika
- 1 šargarepa
- 40 ml maslinovog ulja
- 250 g crvenog sočiva
- 1 kašika paradajz-pirea
- 2 kašičice kima
- 2 kašičice korijandra
- 1,75 l vode ili pileće supe
- so
- biber
Priprema:
- Za početek u sitno iseckanajte crni i beli luk, dok se čili papričica mrvicu sa semenkama dodaje kako bi se postigao dodatni nivo začinjenosti.
- Sve se to prodinsta na mirisnom maslinovom ulju zajedno s kimom i korijandrom, dodajući slojeve ukusa i arome. Nakon što luk postane staklast, šargarepe se dodaju u kolute, dinstajući ih zajedno sa ostalim sastojcima.
- Zatim dodajte prstohvata šećera, paradajz-pirea i, naravno, crvenog sočiva, koje je srce ove ukusne čorbe. Nakon što se sve lepo promeša, dolazi vreme za dodavanje vode ili pileće supe, koja će oplemeniti ukus i stvoriti bogatstvo teksture.
- Kuvanje čorbe na laganoj vatri otvara prostor za sve arome da se sjedine i intenziviraju tokom 30-40 minuta, dok sočivo ne postane nežno i gotovo se raspada.
- Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte vodu prema željenoj gustini, a zatim, po potrebi, izblendirajte čorbu kako bi postala kremasta. Za finalni dodir svežine, poslužite je sa seckanim peršunom, sitno seckanim lukom i kriškom limuna koja će doprineti svežini i kompleksnosti ukusa.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
( Glossy, T.M. )