BRZO SE PRAVI, A JOŠ BRŽE SMAŽE

Lagane, SOČNE i prave letnje: Recept za starinske LEDENE kocke - idealna poslastica za vrele dane

0

Lako se prave, a baš dobro dođu kao poslastica za tople letnje dane

Ledene kocke - lagani kolač za leto
Ledene kocke - lagani kolač za letofoto: Shutterstock / Beliphotos

Kolač ledene kocke, popularni osamdesetih, bili su nezaobilazni u domaćinstvima širom Balkana kao idealna poslastica za osveženje u toplim letnjim danima. Njihova jednostavna priprema čini ih savršenim izborom za brzinsko zadovoljenje slatkog htenja, bez obzira na veštinu u kuhinji.

 

 

Potrebni sastojci za ledene kocke:

 

Za koru:

  • 6 kašika šećera
  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • Kesica praška za pecivo
  • 1 kašika kakao praha

 

Za preliv:

20 kašika šećera i voda

 

Fil:

1l mleka

250 grama margarina ili putera

10 kašika gustina ili brašna

10 kašika šećera

 

Glazura:

100 grama čokolade

3 kašike ulja

 

 

Priprema:

 

  • U posudi umutite belanca dok ne postanu čvrst sneg, dodajući postepeno šećer i mutajući dalje dok ne dobijete čvrstu smesu.
  • Dodajte žumanca, brašno, kakao prah i prašak za pecivo, lagano mešajući kašikom ili varjačom.
  • Smesu za koru ulijte u pripremljenu tepsiju, prethodno podmazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite da se stegne u frižideru.
  • Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kora je pečena kada se ivice kolača odvoje od pleha.
  • Dok se kora peče, pripremite preliv tako što ćete ušpinovati šećer sa malo vode. Kada tečnost proključa, kuvajte je još tri do pet minuta. Prelijte prelivom ohlađenu koru.

 

Ledene kocke
Ledene kockefoto: Shutterstock / Mihailo Petrovic 993

Priprema fila:

  • U šerpu stavite litar mleka i šećer, kuvajte dok ne proključa.
  • U zasebnoj posudi pomešajte gustin ili brašno sa malo vode dok ne dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke.
  • Dodajte smesu u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, zatim mu dodajte margarin ili puter i dobro umutite mikserom.
  • Rasporedite fil preko natopljene kore.
  • Rasporedite glazuru od čokolade ravnomerno preko fila.
  • Stavite gotov kolač u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

 

 

 

Bonus video:

 

makonda-tracker