Lako se prave, a baš dobro dođu kao poslastica za tople letnje dane
Kolač ledene kocke, popularni osamdesetih, bili su nezaobilazni u domaćinstvima širom Balkana kao idealna poslastica za osveženje u toplim letnjim danima. Njihova jednostavna priprema čini ih savršenim izborom za brzinsko zadovoljenje slatkog htenja, bez obzira na veštinu u kuhinji.
Potrebni sastojci za ledene kocke:
Za koru:
- 6 kašika šećera
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- Kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakao praha
Za preliv:
20 kašika šećera i voda
Fil:
1l mleka
250 grama margarina ili putera
10 kašika gustina ili brašna
10 kašika šećera
Glazura:
100 grama čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
- U posudi umutite belanca dok ne postanu čvrst sneg, dodajući postepeno šećer i mutajući dalje dok ne dobijete čvrstu smesu.
- Dodajte žumanca, brašno, kakao prah i prašak za pecivo, lagano mešajući kašikom ili varjačom.
- Smesu za koru ulijte u pripremljenu tepsiju, prethodno podmazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite da se stegne u frižideru.
- Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kora je pečena kada se ivice kolača odvoje od pleha.
- Dok se kora peče, pripremite preliv tako što ćete ušpinovati šećer sa malo vode. Kada tečnost proključa, kuvajte je još tri do pet minuta. Prelijte prelivom ohlađenu koru.
Priprema fila:
- U šerpu stavite litar mleka i šećer, kuvajte dok ne proključa.
- U zasebnoj posudi pomešajte gustin ili brašno sa malo vode dok ne dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke.
- Dodajte smesu u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, zatim mu dodajte margarin ili puter i dobro umutite mikserom.
- Rasporedite fil preko natopljene kore.
- Rasporedite glazuru od čokolade ravnomerno preko fila.
- Stavite gotov kolač u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.
Bonus video:
( Glossy, T.M. )