Kad ga jednom probate više nikada nećete uzimati gotovo
Jedno od omiljenih jela italijanskog porekla koje je oduševilo ljude širom sveta definitivno je pica, a uslov za dobru picu je dobra podloga, koji nije baš lako napraviti.
Ipak, nije nemoguće, naročito ako imate dobar recept, po kojem picu pravi i čuveni kuvar Džejmi Oliver.
On je jednom prilikom otkrio kako on to radi, a sada i vi nećete više imati dilemu, jer kad ga po ovom receptu napravite više nikada vam neće pasti na pamet da kupite gotovo, smrznuto ili sveže, testo.
Sastojci:
- pola kilograma brašna
- prstohvat soli
- jedna kesica suvog kvasca
- dve kašike maslinovog ulja
- kašičica šećera
Priprema:
Pomešajte kvasac sa malo tople vode i dodajte šećer da se kvasac aktivira. Ostavite dok ne krene da bubri. Zatim u drugu posudu pomešajte brašno i so, pa u to dodajte nadošao kvasac.
U to sipajte 300 ml vode, ulje i mesite rukama dok ne dobijete savršeno glatko testo. Testo zatim stavite u dublju posudu i dobro ušuškajte, a najbolje je da ga stavite na neko toplo mesto, jer će tako brže da narasta.
Kad se testo udvostruči izvadite ga iz posude na radnu površinu, premesite i zatim odvojte koliko vam treba za jednu koru, a ostatak ako vam je višak stavite u kesu i u frižider. Možete ga iskoristiti u narednih nekoliko dana.
Bonus video:
Lignje na morski način