savršen za leto

Bez luka, zasitan i neodoljivog ukusa: Sočni BEĆARAC S PAVLAKOM posle kog u kući nema praznog stomaka

0

Zvali ga sataraš ili bećarac, ovo je jelo koje će verovatno najčešće biti u vašem jelovniku narednih meseci, a evo kako da bude još lepše

Bogati domaći sataraš (bećarac) gotov očas posla
Bogati domaći sataraš (bećarac) gotov očas poslafoto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Sataraš ili bećarac je jelo obožavano širom Balkana, gde se može naći u raznim verzijama.


Iako je uobičajeno da se pravi bez mesa, u "Narodnom kuvaru" Spasenije Pate Marković se navodi da se bećar-paprikaš priprema sa svinjskim mesom koje se proprži pre dodavanja povrća, a tu su i razne druge verzije recepta.


Danas vam predstavljamo najjednostavniji brzi sataraš bez luka kome slast i posebnu teksturu daje kisela pavlaka.

Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • 3 velike paprike
  • 6 paradajza
  • 1 mlada tikvica
  • 2-3 kašike kisele pavlake
  • so, biber i suvi začin po ukusu
  • ulje po potrebi


Priprema

 

  1. Oljuštite paradajz i tikvicu i isecite ih na kockice, a papriku očistite od semenki i isecite.
  2. Sipajte u dubok tiganj malo ulja, pa kad se ugreje, ubacite iseckano povrće.
  3. Začinite po ukusu, pa ostavite da se dinsta na tihoj vatri dok se sok od paradajza ne zgusne.
  4. Tek nakon toga sipajte umućena jaja, dobro promešajte i ostavite da se krčka nekoliko minuta.
  5. Pred sam kraj dodajte i kiselu pavlaku, promešajte i dinstajte još minut do dva.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se pravi noazet?

 

makonda-tracker