NEODOLJIV

Gurmani su mu nadenuli posebno ime - ČORBADŽIJSKO JELO: Recept za najukusniji gulaš koji su nekad jeli samo BOGATAŠI

0

Odličan izbor ako želite ručak koji je i sutradan podjednako ukusan

RECEPT ZA STARINSKI ČORBADŽIJSKI GULAŠ
RECEPT ZA STARINSKI ČORBADŽIJSKI GULAŠ foto: Shutterstock / juefraphoto

U prošlosti gulaš od mesa se jeo u svečanim prilikama i najčešće u bogatim porodicama koje su sebi mogle da priušte luksuz da u jelo stave brojne začine, belo vino, meso.

 

Spremao se po starinskom receptu, dugo se krčkao i u njemu se uživali dok iz posude ne nestane i poslenji komadić mesa. 

 

Ukoliko ste ljubitelj mesnih obroka i želite da spremite ukusan ručak koji je još lepši kad se ugreje sutradan ovo je sjajna prilika da isprobate takozvano čorbadžijsko jelo i uživate u svakom zalogaju. 

 

Potrebno je:

 

  • 500 g svinjetine
  • malo ulja
  • 1 crni luk
  • 1 zelena paprika
  • 300 g šampinjona
  • 4 čorbadžijske paprike
  • 1 šolja soka od paradajza
  • 3 kisela krastavčića
  • 50 ml belog vina
  • 100 g sira
  • 4 jajeta
  • malo soli
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • malo svežeg peršuna

 

RECEPT ZA GULAŠ SA JAJIMA I BELIM VINOM
RECEPT ZA GULAŠ SA JAJIMA I BELIM VINOMfoto: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Priprema:

 

Luk, šargarepu i ostalo povrće prvo operite i iseckajte. Zatim meso isecite na kockice istavite da se dinsta na malo ulja. Kad promeni boju dodajte luk, zelenu papriku i dinstajte oko 5 minuta.

 

Nakon toga dodati pečurke kojke ste oprali i iseckali na rebarca. Onda dodajemo i svo preostalo povrće. Nakon toga dodamo začine i sve dobro izmešamo. 

 

 

Sledeći korak je dodavanje vina, a kad tečnost ispari dodamo izmrvljen sir i sve lepo promešamo. Kad je gotovo skroz isparila tečnost napravite gnezda, u svako od njih ulupate po jedno jaje. Promešajte. 

 

Ostavljamo tečnost da ispari i odozgo na sastojke izmrvimo sir, i dobro promešamo. Kad jaja pobele, jelo posipamo mlevenom paprikom i sitno iseckanim peršunom.

 

Napomena

 

Čorbadžijske paprike su pržene paprike koje su pre termičke obrade stajale u marinadi od sirćeta, soli, šećera, belog luka, peršuna, mirođije i šargarepe.

 

Bonus video:

Da li biste probali slatko od slanine?

 

makonda-tracker