Sudeći po nekim izvorima, u prvobitnoj verziji čuivene obrok-salate uopšte nema piletine!
Ove godine, čuvena cezar salata slavi pun vek!
Prvi put je najpoznatija obrok-salata na svetu napravljena u Tihuani 1924, kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu bio prinuđen improvizuje nakon što su u njegovoj kuhinji potrošene zalihe hrane tokom proslave Četvrtog jula.
Ona je upravo postala veoma popularna i ima mnogo varijanti, a za neke od njih često se kaže da su "jedine prave", uglavnom za one s piletinom.
Međutim, uglavnom se veruje da je verzija u kojoj nema pilećeg mesa već samo inćuna originalni recept, piše Food, a ona se pravi očas posla.
Sastojci:
- 10 listova zelene zalate
- 6 kriški bageta (širine oko 1,2 cm)
- 1⁄4 šolja maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 6 fileta inćuna
- 1 jaje
- 1 kašika svežeg soka od limuna ili limete
- 1 kašičica vorčester sosa
- 1⁄4 šolja rendanog parmezana
- so i biber po ukusu
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
- Stavite hleb na nepodmazan pleh, pa pecite dok ne bude hrskav, oko pola sata.
- Premažiite hleb 1,5 kašikom maslinovog ulja, pa vratite u rernu na još 15 minuta, da dobijete krutone.
- Izgnječite inćune i beli luk, pa postepeno dodajte 1 kašiku ulja. Tom smesom namažite prepečeni hleb i isecite na kockice, pa ostavite sa strane.
- Kuvajte pokriveno jaje samo oko jedan minut nakon ključanja.
- Iscepkajte listove zelene salate u činiju, pa dodajte jaje, vorčester sos i preostalo ulje, pa pred kraj ubacite krutone i parmezan. Poslužite što pre, dok krutoni ne upiju ostale sastojke.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Piletina koja budi sva čula