SAVRŠENA

U teglu stavite 20 MLADIH ORAHA i sprema se maltene sama: Recept za DOMAĆU ORAHOVAČU koja je melem za dušu i telo

0

Domaća pića su uvek bolji izbor od kupovnih, a ovo osim šta je preukusno prepuno je joda, pa ima blagotvorna dejstva na organizam

RECEPT ZA NAJLEPŠU DOMAĆU ORAHOVAČU
RECEPT ZA NAJLEPŠU DOMAĆU ORAHOVAČU foto: Shutterstock / New Africa

Mladi orasi se mogu pronaći na selu, pa ako volite orahovaču požurite kod rođaka ili u svoje dvoršte i naberite ih dok još nisu prerasli. Za dobru orahovaču najbolji su oni koji su mali, ali mogu da posluže i oni koji su srednje veličine.

 

Za pripremu orahovače nije potrebno specijalno umeće. Uberite ih, operite, stavite u teglu, odozgo stavite šećer, zatim poklopite i stavite na mesto na kojem ima dosta sunca.

 

Što su orasi mlađi to će orahovača biti manje gorka. Zato požurite. Evo tačnog, isprobanog recepta od kojeg ćete dobiti približno oko 1 litra orahovače.

Potrebno je:

 

  • 20 mladih, zelenih oraha
  • 1 l rakije (lozovača, šljivovica...)
  • šećer (u težini oraha)

 

Priprema:

 

U veliku teglu ili flašu sa širokim grlom stavite oprane orahe, pa odozgo šećer i sipati rakiju. Najbolje je da birate sitnije orahe, jer su oni mlađi i orahovača onda neće biti mnogo gorka.

RECEPT ZA NAJLEPŠU ORAHOVAČU
RECEPT ZA NAJLEPŠU ORAHOVAČU foto: Profimedia

Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu.

 

Nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta. Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.

 

Prema narodnim preporukama, potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.

 

Bonus video:

Kako se čisti kokosov orah?

 

 

makonda-tracker