isprobano

20 mladih oraha i pravi se maltene sama: Starinski recept za domaću ORAHOVAČU čiji se ukus ne zaboravlja

2

Ukoliko volite slatka pića, orahovača je odličan izbor 

Orahovača, domaći liker od oraha
Orahovača, domaći liker od orahafoto: Shutterstock / nada54

U prirodi postoji mnogo biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo na naš organizam. Iako one ne mogu da izleče bolesti (to mogu samo lekovi propisani od strane lekara), postoji mnogo istraživanja koja ukazuju da mogu da nam pomognu da olakšamo tegobe.

 

Mladi orasi imaju veliku količinu joda, a s obzirom da ih ne možemo konzumirati sirove, jer su mnogo gorki, evo načina da njihove minerale iskoristimo na najbolji način.

 

Od davnina žene su pravile liker od mladih oraha, poznatiiji kao orahovaču i konzumirale ga kako bi očivale svoje zdravlje, a iako još uvek nema dovoljno naučnih istraživanja koja bi potvrdila takvo dejstvo - morate priznate da joj je ukus nezaboravan!

 

Evo kako da napravite domaći liker od oraha.

 

Potrebno je:

 

20 mladih, zelenih oraha

1 l rakije (lozovača, šljivovica...)

šećer (u težini oraha)

 

Priprema:

 

U veliku teglu ili flašu sa širokim grlom stavite oprane orahe, pa odozgo šećer i sipati rakiju. Najbolje je da birate sitnije orahe, jer su oni mlađi i orahovača onda neće biti mnogo gorka. 

 

Recept za domaću orahovaču
Recept za domaću orahovačufoto: Profimedia

 

Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu.

 

Nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta. Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.

 

Prema narodnim preporukama, potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.

 

 

makonda-tracker