domaće

Zdrava i posna BAJADERA ukusnija od kalorične: Neodoljiv kolač bez keksa, margarina, šećera, mleka... (RECEPT)

0

Predstavljamo vam vegansku varijantu bajadere koja je jednako božanstvenog ukusa i mirisa, ali daleko zdravija od standarnog recepta

Bajadera može da se napravi od zdravijih sastojaka
Bajadera može da se napravi od zdravijih sastojakafoto: MicrostockStudio/Shutterstock

Bajadera spada u najpopularnije poslastice na našim prostorima, a mnogi ne znaju otkud potiče njeno neobično ime. Naime, u pitanju je francuska reč bayadère, odnosno portugalska bailadeira, koja znači "plesačica u hramu".


Ovaj božanstveni dezert koji se služi od Vardara do Triglava sastoji se od slojeva nugata sa bademima, lešnika i oraha, a obično se domaća bajadera pravi ukuvavanjem šećera i vode, pa se u ključalu masu dodaju mleven keks, orasi i puter.


Međutim, zahvaljujući velikoj ljubavi Balkanaca prema ovom slatkišu, postoje mnoge varijante bajadere, pa je tako nastala i zdravija alternativa.

Hrvatska blogerka Mihaela Brijak osmislila je svojevremeno vegansku varijantu koja će vam se sigurno dopasti, a ona se priprema veoma jednostavno.

 

Jedan od najvažnijih delova je potapanje badema ili lešnika u vodu noć pre pripreme.

 

Bajadera bez šećera pravi se za tili čas
Bajadera bez šećera pravi se za tili časfoto: Shutterstock / microstockBA

Sastojci:


Za koru

  • 1 i po šolja lešnika ili badema
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 šolja suvih urmi


Za krem

  • 2 šolje indijskog oraha ili pinjola
  • 5 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje vode
  • 4 kašike agavinog sirupa

 

Za čokoladnu glazuru

  • 1/2 šolje kakaovog maslaca
  • 3 kašike agavinog sirupa ili kokosovog šećera
  • 2 kašike kakao praha

 

Bajadera može da se napravi od zdravijih sastojaka
Bajadera može da se napravi od zdravijih sastojakafoto: MicrostockStudio/Shutterstck

Priprema

 

  • Sameljite krupno bademe ili lešnike koje ste prethodno ostavili da odstoje preko noći u vodi, pa im dodajte urme i kakao i miksajte dok se ne sjedini.
  • Potom smesu stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom i dobro utisnute oblikujući koru.
  • Pomešajte sve sastojke za krem za miksajte dok ne postane gust i gladak.
  • Time prelijte koru i sve zajedno odložite u frižider.
  • Zatim otopite kakao maslac na pari, pomešajte to sa ostalim sastojcima i mešajte, pa time prelijte krem i vratite u frižider.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave popeci?

 

makonda-tracker