turska kuhinja

Posni CIGARA-BUREK sa spanaćem: Tako sočan i ukusan da ćete zaboraviti verzije sa sirom i mesom (RECEPT)

0

Turski burek najpopularniji je kada se za nadev koristi meso ili feta sir, ali ova varijanta je veoma ukusna, a priprema se očas posla

Posni cigara-burek sa spanaćem
Posni cigara-burek sa spanaćemfoto: Gaus Alex/Shutterstock

Burek spada u omiljena jela na našim prostorima, a ako ne želite klasičnu masnu verziju, obavezno probajte posni cigara-burek za koji vam treba vrlo malo ulja.


Takozvani cigara-burek je ukusni rolovani oblik čuvene orijentalne pite od kora, a možete ga pripremiti i u posnoj varijanti.


Da bi bio još sočniji, upotrebite neko biljno mleko, ali ovaj sastojak možete zameniti vodom i svakako ćete dobiti neodoljiv doručak ili večeru.

Sastojci:

 

  • pakovanje gotovih kora
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g svežeg spanaća
  • 3 kašike biljnog ulja
  • 7 kašika billjnog mleka (od badema, soje, pirinča)
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

 

Posni cigara-burek sa spanaćem ne sme da se peče predugo
Posni cigara-burek sa spanaćem ne sme da se peče predugofoto: VicaTs/Shutterstock

Priprema

  1. Iseckajte sitno beli i crni luk. Uklonite stabljike spanaća, pa listove temeljno operite.
  2. Zagrejte ulje u tiganju, pa na njemu propržite luk. Dodajte sitno seckan i dobro oceđen spanać, pokrijte, pa krčkajte oko 3-4 minuta.
  3. Potom dodajte so, biber i muskatni oraščić, pa nalijte 6 kašika biljnog napitka po izboru. Nek se krčka još malo, dok ne ispari većina tečnosti.
  4. Ako je potrebno, prepolovite kore za pitu ili ih isecite na trouglove, pa na svaku stavite 1-2 kašike ovog nadeva od spanaća, pa urolajte, zatvarajući "cigaru" sa strane korom tako da fil ne ispada. Potom umačite silikonsku četkicu u biljno mleko i namažite pitice.
  5. Poređajte ih po tepsiji obloženoj pek-papirom, pa pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C. Ne pecite predugo ako želite da ostanu mekane.
     

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta nutricionista misli o bureku?

 

makonda-tracker