Turski burek najpopularniji je kada se za nadev koristi meso ili feta sir, ali ova varijanta je veoma ukusna, a priprema se očas posla
Burek spada u omiljena jela na našim prostorima, a ako ne želite klasičnu masnu verziju, obavezno probajte posni cigara-burek za koji vam treba vrlo malo ulja.
Takozvani cigara-burek je ukusni rolovani oblik čuvene orijentalne pite od kora, a možete ga pripremiti i u posnoj varijanti.
Da bi bio još sočniji, upotrebite neko biljno mleko, ali ovaj sastojak možete zameniti vodom i svakako ćete dobiti neodoljiv doručak ili večeru.
Sastojci:
- pakovanje gotovih kora
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 400 g svežeg spanaća
- 3 kašike biljnog ulja
- 7 kašika billjnog mleka (od badema, soje, pirinča)
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- so i biber po ukusu
Priprema
- Iseckajte sitno beli i crni luk. Uklonite stabljike spanaća, pa listove temeljno operite.
- Zagrejte ulje u tiganju, pa na njemu propržite luk. Dodajte sitno seckan i dobro oceđen spanać, pokrijte, pa krčkajte oko 3-4 minuta.
- Potom dodajte so, biber i muskatni oraščić, pa nalijte 6 kašika biljnog napitka po izboru. Nek se krčka još malo, dok ne ispari većina tečnosti.
- Ako je potrebno, prepolovite kore za pitu ili ih isecite na trouglove, pa na svaku stavite 1-2 kašike ovog nadeva od spanaća, pa urolajte, zatvarajući "cigaru" sa strane korom tako da fil ne ispada. Potom umačite silikonsku četkicu u biljno mleko i namažite pitice.
- Poređajte ih po tepsiji obloženoj pek-papirom, pa pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C. Ne pecite predugo ako želite da ostanu mekane.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Šta nutricionista misli o bureku?