Recepti Džejmija Olivera omiljeni su širom sveta, a isprobajte fritatu na njegov način.
Jaja čine savršenu osnovu za mnoga jela, a preukusna fritata je idealan izbor za obrok!
Slavni kuvar Džejmi Oliver podelio je u svojoj knjizi "5 mediteranskih sastojaka" recept za fritatu od svega pet sastojaka, a on je odlučio da ubaci papriku, luk, krompir, jaja i potočarku.
— Inspirisana obožavanom španskom tortiljom, ova hibridna tortilja-fritata je pravi dar, a kad budete iskusni u ovoj metodi spremanja, ubacite i grašak, artičoku, pečurke — napisao je Oliver.
Uz navedene sastojke, ovom jelu treba ukupno sat vremena da se spremi i može da se posluži za šestoro ljudi.
Fritata po receptu Džejmija Olivera
Sastojci:
- jedan luk
- kilo krompira
- 5 većih jaja
- pola tegle (oko 460 grama) pečenih crvenih paprika
- 80g potočarke
Priprema:
- Oljuštite luk i krompire, pa ih naseckajte na sitno i sipajte zajedno u činiju. U tiganj (24cm) sipajte maslinovo ulje, zagrejte na srednjoj temperaturi, pa sipajte krompir i luk.
- Džejmi preporučuje da se još ne začinjava u ovoj fazi, jer će to isušiti krompire, pa kaže da se nežno uprže oko 25 minuta, uz povremeno mešanje. Kad je gotovo, povrće treba da bude uglavnom bez boje.
- Ostavite da se ohladi, a za to vreme umutite jaja i dodajte uprženi miks, pa umešajte nežno i ostavite oko pet minuta.
- Krompir će krenuti da upija jaja i fomiraće se mehurići.
- Osušite i naseckajte paprike, pa ih dodajte u miks i začinite solju i biberom.
- Zagrejte rernu na 160 stepeni, a za to vreme u tiganj sipajte još malo ulja, stavite ga na nisku temperaturu i vratite miks u tiganj na oko 5 minuta.
- Stavite ga da se zapeče u rerni desetak minuta.
- Ostavite još pet minuta u vrućoj rerni, pa nožem odvojte fritatu od ivica
- Džejmi kaže da je onda brzo prevrnete, uz pomoć tanjira ili ravne tacne, pa poslužite s malo soli i potočarkom, toplo i hladno.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept