Umesto da kupite gotov pesto sos, izdvojte samo nekoliko sastojaka i minuta i dobićete još lepši
Kako godine prolaze, popularnost pesto sosa ne prestaje da raste, a on danas spada u najomiljenije priloge italijanske kuhinje.
Potiče iz Đenove, glavnog grada italijanske regije Ligurije, a ime je dobio od glagola pestare, što znači "lupati" i "drobiti" jer su nekada svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.
Obično se pravi od listova bosiljka, tvrdog sira, belog luka i pinjola, uz obavezno maslinovo ulje, a proteklih godina je na ceni i crveni pesto sos, odnosno verzija od pečenih crvenih paprika.
U ponudi su mnoge kupovne opcije pesto sosa, po ceni od oko 500 dinara po teglici, ali još ukusniji možete napraviti u svojoj kuhinji, i to za samo nekoliko minuta.
Možete ga poslužiti uz testeninu, kuvani ili pečeni krompir, pirinač, zatim kao umak za grilovano povrće, uz pečeno meso, najbolje živinsko, kuvana jaja... pa čak i kao namaz!
Kako se pravi domaći pesto sos?
Sastojci:
- 3 šolje bosiljka (svežeg)
- 1/4 ovčijeg sira
- 1/4 parmezana
- malo soli
- 1/4 šolje pinjola
- 1 veliki čen belog luka
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 2 kašičice limunovog soka
- 1/2 šolje maslinovog ulja
Priprema
- Propržite pinjole (sa svih strana), bez ulja, pa ih izvadite.
- Potom u isti tiganj sipajte malo maslinovog ulja i propžite sitno seckan beli luk, pa sklonite sa strane.
- Narendajte limun i iscedite ga za sok.
- U blender ubacite pinjole, beli luk (s uljem na kom se pržio, ako je ostalo), sir i bosiljak, rendanu koru limuna i limunov sok. Oprezno dodajte malo po malo maslinovog ulja, dok ne postignete željenu konzistenciju sosa.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se sprema vrhunska pasta?