sjajan je i kao namaz!

Kupovni košta 500 RSD, a domaći manje i pravi se za 5 minuta: Neodoljivi PESTO SOS ide uz pastu, povrće meso...

0

Umesto da kupite gotov pesto sos, izdvojte samo nekoliko sastojaka i minuta i dobićete još lepši

Italijanski pesto sos tradicionalno se pravi od bosiljka
Italijanski pesto sos tradicionalno se pravi od bosiljkafoto: smirart/Shutterstock

Kako godine prolaze, popularnost pesto sosa ne prestaje da raste, a on danas spada u najomiljenije priloge italijanske kuhinje.


Potiče iz Đenove, glavnog grada italijanske regije Ligurije, a ime je dobio od glagola pestare, što znači "lupati" i "drobiti" jer su nekada svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.


Obično se pravi od listova bosiljka, tvrdog sira, belog luka i pinjola, uz obavezno maslinovo ulje, a proteklih godina je na ceni i crveni pesto sos, odnosno verzija od pečenih crvenih paprika.

U ponudi su mnoge kupovne opcije pesto sosa, po ceni od oko 500 dinara po teglici, ali još ukusniji možete napraviti u svojoj kuhinji, i to za samo nekoliko minuta.

 

Možete ga poslužiti uz testeninu, kuvani ili pečeni krompir, pirinač, zatim kao umak za grilovano povrće, uz pečeno meso, najbolje živinsko, kuvana jaja... pa čak i kao namaz!

 

Pesto sos uglavnom se služi uz pastu, ali može da se koristi na razne načine
Pesto sos uglavnom se služi uz pastu, ali može da se koristi na razne načinefoto: kopava/Shutterstock

Kako se pravi domaći pesto sos?


Sastojci:

 

  • 3 šolje bosiljka (svežeg)
  • 1/4 ovčijeg sira
  • 1/4 parmezana
  • malo soli
  • 1/4 šolje pinjola
  • 1 veliki čen belog luka
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja


Priprema

  1. Propržite pinjole (sa svih strana), bez ulja, pa ih izvadite.
  2. Potom u isti tiganj sipajte malo maslinovog ulja i propžite sitno seckan beli luk, pa sklonite sa strane.
  3. Narendajte limun i iscedite ga za sok.
  4. U blender ubacite pinjole, beli luk (s uljem na kom se pržio, ako je ostalo), sir i bosiljak, rendanu koru limuna i limunov sok. Oprezno dodajte malo po malo maslinovog ulja, dok ne postignete željenu konzistenciju sosa.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se sprema vrhunska pasta?

 

makonda-tracker