Hranljiv i brz obrzok koji možete jesti do mile volje, jer ima veoma malo kalorija
Ukusni namaz od patlidžana sa Bliskog istoka, Baba ganuš je jelo koje ima veoma nizak sadržaj kalorija, pa se može se konzumirati čak i ako ste na dijeti.
Uskoro će početi uskršnji post, a to je idealna prilika da se konzumira ovo veoma zdravo i za pripremu jednostavno jelo. U marketima se sada tokom cele godine može pronaći patlidžan, tako da izgovora nema.
Baba ganuš je namaz koji se uz hrskave lepinjice može poslužiti kao ceo obrok ili pak spremiti kao sos za testenine, povrće, ribu ili bilo šta drugo. Osnovni sastojak je patlidžan, ali bez tahinija, paste od susama to definitivno nije to.
Ukoliko vam se dopada njegov ukus možete odmah početi sa priremom, a u nastavku pročitajte šta je to što će vam od sastojaka biti potrebno.
Potrebno je:
- 3, 4 patlidžana srednje veličine
- 1, 2 čena belog luka
- 2 kašike tahinija
- 1, 2 kašike limunovog soka
- pola kašičice mlevenog kima
- peršun, bosiljak po ukusu
- maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema:
Prvo ispecite patlidžan u rerni i oljuštite ga. To će trajati oko 15, 20 minuta. Isecite na komade i izblendirajte. Potom mu dodajte pastu od susama ili tahini, peršun sitno iseckati, kim i biber, beli luk, so i limunov sok.
Promešajte, staviti u posudu, pospite sitno seckanim peršunom, preliti maslinovim uljem, odmah poslužiti uz domaći hleb ili somun.
Bonus video:
Verovali ili ne, Srbin napravio slatko od slanine