idealno za stan

Svake jeseni ovo je NAJTRAŽENIJI RECEPT na Balkanu: Najjednostavniji AJVAR IZ RERNE bez pečenja i ljuštenja paprike

0

Ako nemate gde da ispečete papriku na plotni, ovaj recept je savršen za vas

Ajvar iz rerne gotov očas posla
Ajvar iz rerne gotov očas posla foto: Shutterstock / Igor Dutina

Mnoge domaćice obožavaju ajvar i spremanje zimnice, ali čest nemaju uslove da peku papriku na šporetu na drva. Mnogi ljudi žive u stanovima i samim tim im je problem sve oko pripreme ajvara.

 

Kako ispeći papriku, oljuštiti je, a da ne isprljate celu kuću? Šta uraditi sa ljuskama, semenkama i ostalim delovima paprike koji ne idu u ajvar?

 

E pa da ne biste više mučili muku s ovim pitanjima donosimo vam recept za ajvar koji je mnogo jednostavniji od onog tradicionalnog leskovačkog. 

 

 

Za pripremu ajvara biće vam potrebna samo jedna veća šerpa u kojoj ćete bariti paprike i jedna u kojoj ćete pržiti ajvar. 

 

Potrebno je:

 

  • 3 kg crvene paprike
  • 1 veći plavi patlidžan
  • 10 čena belog luka
  • morska so
  • 2 dl maslinovog ulja
  • biber

 

Najukusniji ajvar iz rerne
Najukusniji ajvar iz rerne foto: Shutterstock/Melica

 

Priprema:

 

Paprike dobro operite i stavite u veću šerpu, pa ih pelijte vrelom vodom. Isto učinite i sa patlidžanom. Nakon nekoliko minuta sameljite ih na mašinu za mlevenje mesa. Stavite dobijenu smesu u veću šerpu, dodajte sitno iseckan beli luk i začine, kao i ulje. 

 

Šerpu stavite u rernu na 200 stepeni i pustite da se prži oko 4 sata. Povremeno izvadite da promešate i probate da li vam je dovoljno slano. 

 

Nakon tog vremena ajvar bi trebalo da bude gotov, ali to može da zavisi i od same paprike. Neka je vodenija, neka suvlja pa je najbolje da povremeno izvadite ajvar iz rerne i proverite da li je isparila sva voda. 

 

Kad je gotov sipajte ga u tegle koje ste prehodno ugrejali i zapecijte još malo u rerni. Na svaku teglu stavite celofan i gumicu, a potom zatvorite i ostavite da se ohladi. Spakujte u ostavi i čekajte zimu. 

 

Bonus video:

 

Kako je Borjan pravio ajvar sa suprugom? 

 

 

 

makonda-tracker