Ako nemate gde da ispečete papriku na plotni, ovaj recept je savršen za vas
Mnoge domaćice obožavaju ajvar i spremanje zimnice, ali čest nemaju uslove da peku papriku na šporetu na drva. Mnogi ljudi žive u stanovima i samim tim im je problem sve oko pripreme ajvara.
Kako ispeći papriku, oljuštiti je, a da ne isprljate celu kuću? Šta uraditi sa ljuskama, semenkama i ostalim delovima paprike koji ne idu u ajvar?
E pa da ne biste više mučili muku s ovim pitanjima donosimo vam recept za ajvar koji je mnogo jednostavniji od onog tradicionalnog leskovačkog.
Za pripremu ajvara biće vam potrebna samo jedna veća šerpa u kojoj ćete bariti paprike i jedna u kojoj ćete pržiti ajvar.
Potrebno je:
- 3 kg crvene paprike
- 1 veći plavi patlidžan
- 10 čena belog luka
- morska so
- 2 dl maslinovog ulja
- biber
Priprema:
Paprike dobro operite i stavite u veću šerpu, pa ih pelijte vrelom vodom. Isto učinite i sa patlidžanom. Nakon nekoliko minuta sameljite ih na mašinu za mlevenje mesa. Stavite dobijenu smesu u veću šerpu, dodajte sitno iseckan beli luk i začine, kao i ulje.
Šerpu stavite u rernu na 200 stepeni i pustite da se prži oko 4 sata. Povremeno izvadite da promešate i probate da li vam je dovoljno slano.
Nakon tog vremena ajvar bi trebalo da bude gotov, ali to može da zavisi i od same paprike. Neka je vodenija, neka suvlja pa je najbolje da povremeno izvadite ajvar iz rerne i proverite da li je isparila sva voda.
Kad je gotov sipajte ga u tegle koje ste prehodno ugrejali i zapecijte još malo u rerni. Na svaku teglu stavite celofan i gumicu, a potom zatvorite i ostavite da se ohladi. Spakujte u ostavi i čekajte zimu.
Bonus video:
Kako je Borjan pravio ajvar sa suprugom?