Predstavljamo vam recept za niskokalorični domaći namaz, umak ili pastu, koji ćete napraviti očas posla, a dobijate dovoljnu količinu za 18 porcija!
Humus je jedno od najpopularnijih bliskoistočnih jela, koje se može služiti kao namaz, umak ili pasta i obično se jede uz tortilje, hleb, pite itd.
Ukoliko odaberete integralni hleb ili ga jedete bez bilo kakvog peciva, već u njega umačete povrće, humus može biti sjajan način da zdravo izgubite višak kilograma!
Međutim, umesto da konzumirate kupovni humus, koji je obogaćen raznim aditivima, pokušajte da ga napravite sami – bićete sigurni šta jedete, a dobićete ukusan i zdrav dodatak svom uobičajenom jelovniku.
Humus od leblebija
Ovaj humus pravi se od samo nekoliko sastojaka, za manje od tri minuta, a portal Lose Weight by Eating navodi da ima:
- 30 kalorija
- 1,2 grama masti
- 1,4 grama proteina
- 1,1 grama vlakana
- 1 mg gvožđa
- 45 mg kalijuma
- 14 mg kalcijuma
- 3 mg natrijuma
- 3,8 grama ugljenih hidrata
- 0,7 grama šećera
- 0 mg holesterola
Sastojci:
- 1 konzerva (400 grama) leblebija
- 2 čena belog luka
- 3 kašike svežeg limunovog soka
- 2 kašike tahinija
- so i biber po ukusu
Priprema
- Izvadite proceđene leblebije iz konzerve, pa ih ubacite u blender.
- Tome dodajte čen belog luka, limunov sok, tahini i polovinu tečnosti iz konzerve leblebija.
- Sipajte prstohvat soli i bibera.
- Blendajte dok ne bude glatko i kremasto.
- Po potrebi dodajte još jedan čen belog luka i začina.
- Ako želite kremastiji i laganiji humus, dodajte još jednu po jednu kašiku tečnosti iz leblebija dok ne postignete željenu konzistenciju.
BONUS VIDEO
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu "Majke i snajke"