drugi dan strasne nedelje

Dve stvari su strogo zabranjene: Evo koje običaje treba ispoštovati na Veliki utorak

0

U toku je Strasna nedelja, poslednja sedmica Uskršnjeg posta.

foto: Shutterstock / Andrew Angelov
foto: Shutterstock / Andrew Angelov

Danas je počela poslednja nedelju Uskršnjeg posta, koja je u narodu poznata kao Strasna, Stradalna ili Velika nedelja, a koja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

 

U toku Strasne nedelje, svi vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima, jer ako oprostimo drugima i Hrist će oprostiti nama.

 

Svaki dan u toku Strasne nedelje ima svoje značenje, a sutra nakon današnjeg Velikog ponedeljka, sledi Veliki, strasni ili zavaliti utorak.


Cela ova nedelja se naziva i "zavalita", kako je nazivaju u jugoistočnoj Srbiji. 

 

Na Veliki utorak se od davnina strogo postilo, što je u praksi značilo da se u toku dana pojede nešto sasvim malo poput vode ili kafe. 

 

Zato na Veliki utorak ne bi trebalo jesti češće od jednom, ukoliko poštujete tradiciju i običaje. A ukoliko jedete, onda se potrudite da taj obrok bude što oskudniji i prostiji. 

 

Ove nedelje je i stoka bila izložena postu. Karakteristično za ove dane je i to što se više ne čuje pesma kao u cvetnoj nedelji niti se igraju kola.

 

Razlog je Isusovo stradanje, koje će se desiti na Veliki petak. U ovim danima, se iz istog razloga, ljudi posebno posvećuju dobrim delima.

 

makonda-tracker