lotusov hleb

Mekane LEPINJICE na pari kojima je teško odoleti: Slasno azijsko pecivo savršeno i uz slatki i uz slani nadev (RECEPT)

0

Ako ste ljubitelj testa, ovaj recept morate da probate – lotus lepinjice (bao buns) prave se očas posla i vrlo jednostavno, a ukus im je božanstven

Bao buns, lotus lepinjice na kineski način
Bao buns, lotus lepinjice na kineski načinfoto: Wirestock Creators/Shutterstock

Azijska kuhinja obiluje fenomenalnim receptima za mekana domaća peciva, a među najpopularnijima je lepinjica poznata kao bao bun, odnosno gua bao.


Spada u takozvane lotus hlebove, koji se pripremaju na pari i mogu se filovati po želji: dinstanim povrćem, raznim vrstama mesa, sirom, kao i čokoladnim kremom, marmeladom, pečurkama...


Ovo testo potiče iz kineske pokrajine Fuđen i ima dugu tradiciju, a danas je popularni širom Azije.

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 200 ml mlake vode + 150 ml
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 50 ml mlakog mleka

 

Bao buns, kineske lotus lepinjice, poznate su i pod imenom gua bao
Bao buns, kineske lotus lepinjice, poznate su i pod imenom gua baofoto: UKIVI/Shutterstock

Priprema

  1. U malo mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i razmutite, pa ostavite na 10 minuta.
  2. Potom u odvojenoj činiji pomeštajte brašno, ostatak mleka i vodu, so i ulje, pa dobro promešajte. Zatim dodajte razmućeni kvasac i sve lepo sjedinite drvenom varjačom i oblikujte loptu.
  3. Prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite dok testo ne bude elastičnoo i fino glatko. Pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto da testo naraste.
  4. Posle sat vremena, premesite testo, pa rastanjite. Premažite testo uljem i vadite čašom krugove prečnika oko 10 cm. Svaki krug savijte napola i nežno pritisnite oklagijom. Ostavite da odstoji desetak minuta.
  5. Zagrejte ulje u tiganju, pa pržite po nekoliko minuta s obe strane. Potom nalijte oko lepinjica 150 ml vode, stavite poklopac i ostavite da se krčka. Kad izvri veći deo tečnosti, izvadite lepinjice i ređajte po poslužavniku na koji ste stavili papirni ubrus.
  6. Filujte po želji: mesom, džemom sirom, dinstanim povrćem...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trik kuvara da testo brže nadođe

 

makonda-tracker