(RECEPT)

Najlepši TURSKI BUREK IZ TIGANJA za 15 minuta: Sočni fil od sira i peršuna se topi u ustima, a kore su savršeno mekane

0

Ako nemate vremena za slaganje bureka u tepsiju i dugotrajno pečenje u rerni, obavezno probajte ovaj brzi turski recept

Brzi turski burek iz tiganja, gotov na brzinu
Brzi turski burek iz tiganja, gotov na brzinufoto: GK1982/Shutterstock

Burek je jedno od omiljenih jela turske i balkanske kuhinje, a posebno je popularan burek sa sirom.

 

Dok kod nas to uglavnom nije slučaj, u turskim receptima ovu varijantu obično prati i sitno seckani peršun, koji pecivu daje božanstven ukus, a proteklih godina su sve popularnije varijante iz tiganja.

 

Takvi bureci prave se brzo i jednostavno, a rezultat je fenomenalan!

 

Turski burek iz tiganja


Sastojci:

 

  • 300-350 g kora za pitu
  • 1 jaje
  • 1/3 šolje mleka
  • 1/3 šolje ulja
  • prstohvat soli
  • 200 g sira (možete da pomešate feta sir i sitni slani sir ili mocarelu)
  • 1 kašičica sitno seckanog peršuna
  • ulje ili puter za prženje


Priprema

 

  1. Razbijte jaje, pa ga u činiji pomešajte s mlekom, uljem i prstohvatom soli. Sve dobro promešajte.
  2. U drugoj posudi pomešajte sir i peršun i lepo sjedinite.
  3. Na dno podmazanog (širokog) tiganja stavite gotovu koru za pitu, tako da pokrijete sve stranice i da viri malo preko ivica. Preko stavite jednu zgužvanu koru, tako da napravite "džepove" u koje će se uvući fil.
  4. Sipajte fil od jaja, mleka i ulja, pa preko stavite još jednu zgužvanu koru.
  5. Zatim nanesite fil od sira i peršuna.
  6. Preklopite delovima kore koji su visili sa ivica tiganja, tako da prekrijete fil u potpunosti. Lagano navlažite kako bi se lakše zalepile kore.
  7. Ako je ostalo još fila, sipajte preko.
  8. Pržite na srednjoj vatri dok lepo ne porumeni, pa okrenite i pržite još nekoliko minuta.

Turski burek za 15 minuta – video-uputstvo

 

BONUS VIDEO

Lažne mini pite od praziluka

 

makonda-tracker