Isprobajte recept za turski pide ekmek, hleb koji se topi pod nepcima.
Ako volite turske recepte, isprobajte i ovaj domaći turski hleb pide, odnosno pide ekmek, savršenstvo ukusa od najjednostavnijih sastojaka!
Možete ga jesti za doručak, ručak i večeru, a u svakoj varijanti će biti odličan dodatak svakom obroku.
Pravi se lako, a jedina "mana" je čekanje da se kvasac aktivira i testo odmori. U svakom slučaju, vredi napraviti ga, a sastojke verovatno već imate u kuhinjskom ormariću. Osim ovog hleba, probajte i recept za vazdušaste pamuk-kiflice.
Sastojci:
- 230 grama belog pšeničnog brašna
- 200 ml tople vode
- pola kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog kvasca
- pola kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- susam, crni kim
Priprema:
- U dublju činiju sipajte vodu, veći prstohvat šećera, malo brašna, pa pomešajte i sipajte preko kvasac. Ostavite oko pola sata na toplom mestu da odstoji i aktivira se.
- U kvasac dodajte ostatak brašna, malo soli, pa maslinovo ulje i zamesite testo. Testo će biti dosta lepljivo. Mesite ga oko 5 minuta.
- Prebacite ga u plastičnu činiju podmazanu maslinovim uljem, stavite poklopac i ostavite oko sat vremena da odstoji.
- Smesa će se udvostručiti, pa je prebacite na dobro pobrašnjenu površinu, pa pospite s još brašna jer će i dalje biti lepljiva.
- Prepolovite smesu na dva jednaka dela.
- Obe smese još malo premesite rukama, pa stavite u pobrašnjeni pleh i oblikujte po želji. Ne treba vam oklagija!
- Utisnite prstima testo da ima "rupice" po sebi i ostavite još 20 minuta odmori.
- Premažite jajetom i pospite susamom i crnim kimom.
- U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite hlebiće i pecite 12 do 15 minuta.
- Ostavite da se ohladi oko 15 minuta i uživajte u ukusu!
Bonus video
Turski kolač s bademom
( Glossy, Marta Radivojević )