deluju!

Biće mekan, divnog izgleda i kora mu neće pući: Pekarski trikovi za najlepši SLAVSKI KOLAČ koji je ponos svake trpeze

0

Ako vam trebaju saveti za najlepši slavski kolač, u susret obeležavanju Svetog Jovana, ne tražite dalje

Slavski kolač najbolje izgleda ako se pravi uz ove trikove
Slavski kolač najbolje izgleda ako se pravi uz ove trikovefoto: Creative Family/Shutterstock

Slavski kolač zauzima centralno mesto na slavskoj trpezi, a on se priprema pred obeležavanje porodične krsne slave.


Mnogi ne znaju da bi za to trebalo da se koristi osveštana vodica, a običaj nalaže da se kolač nosi u crkvu da se osvešta.


Uglavnom ga je u prošlosti pravila domaćica, a u nekim krajevima je to bila obaveza domaćina, dok danas neretko kupujemo gotovu pogaču.

Zašto pravimo slavski kolač?


Slavski kolač, zapravo, predstavlja obredni hleb koji simboliše telo Isusa Hrista, a vino kojim se on preliva simbol je njegove krvi. Zato se na sredini kolača i na obodima stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA, što je grčka skraćenica od "Isus Hristos pobeđuje".

 

Saveti za mekan, ukusan i lep slavski kolač
Saveti za mekan, ukusan i lep slavski kolačfoto: Andrija Ivanovic/Shutterstock

Postoji mnogo mrsnih i posnih recepata za ukusan, bogat i dekorativan slavski kolač, ali koliko je bitno pratiti recept korak po korak – toliko je važno znati i tajne majstora koji su iskustvom stekli izuzetne veštine.


Savet da kora slavskog kolača ne puca


Sigurno ste primetili da slavski kolač, kao i svi hlebovi, može da pukne odozgo prilikom pečenja, zbog čega se "rasveta" i ne izgleda na trpezi onako kako biste želeli.

 

Pošto se to dešava kada testo nije dovoljno elastično, preporučuje se da se prilikom pripreme slavskog kolača doda dovoljno tečnosti, tako da testo bude rastegljivije i može slobodno da narasta.

Ostavite testo da dovoljno naraste


Verovatno ste primetili da se u receptima za razna testa za koja se koristi (sveži ili suvi) kvasac savetuje da se sačeka da dovoljno naraste. Često se navodi da sačekamo da testo nadođe u činiji, a potom i nakon što ga prebacimo u posudu za pečenje, i to nije puka priča.

 

Slavski kolač ukrašava se na poseban način
Slavski kolač ukrašava se na poseban načinfoto: Shutterstock / nada54

Naime, ako ne ostavimo testo da dovoljno poraste, ono će nadoći u rerni tokom pečenja, ali će se tada to dogoditi naglo i kolač neće izgledati lepo (naročito ako niste pratili prvi savet).


Obavezno dodajte kašiku sirćeta


Prva i najočiglednija prednost upotrebe sirćeta jeste da se brže podigne testo, tako što sirće jača strukturu glutena, što će sprečiti "džepove vazduha" i uništiti vam kolač.


Uz to, sirće pomaže u fermentaciji kvasca, što gakođe doprinosi narastanju testa.


Takođe, sirće će poboljšati ukus slavskog kolača i pružiti mu laganu teksturu, uz mrvicu vlažnosti.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

 

makonda-tracker