Šta sve treba da ispoštuju oni koji slave slavu?
Kada pripremamo slavu, najbitnije stvari na koje treba da mislimo jesu priprema slavskog kolača, žita, sveća i crveno vino.
To je zapravo najvažniji deo slave i ono što ovaj događaj čini veličanstvenim, a mnogi se pogube i budu zaneseni pravljenjem raskošnih gozbi zaboravljajući poentu cele slave.
Danas ćemo da sa "pozabavimo" slavskom svećom. Sveća i njen plamen simbolizuju svetlost nauke Hristove.
Kupuje se veća voštana sveća, koja se stavlja u svećnjak, a potom i posebno ukrašava.
Na dan slave treba da se upali pre sečenja kolača ukoliko se taj običaj obavlja u kući umesto u crkvi.
Domaćin treba da se prekrsti, izgovori molitvu i upali sveću šibicom.
Sveća bi trebalo da gori tokom celog dana i dok gori sveća, domaćin ne bi trebalo da sedi.
Kada bude želeo da ugasi sveću, domaćin treba da se prekrsti, potom uzme čašu sa vinom.
Iz nje treba da uzme jednu kašičicu vina i da ga izlije na fitilj. Sveća će se polako ugasiti, a potom je treba odneti pre ikonu ili na neko drugo svečano mesto u kući, gde treba da stoji do slave sledeće godine.