soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

pravila

Kako se pravilno obeležava KRSNA SLAVA? Kažu da je bolje ne slaviti nego činiti to kako ne treba

Pored slavske sveće, kolača i žita, postoji nešto u vezi s obeležavanjem slave što mnogi izgube iz vida poslednjih godina...

obelažavanje porodične slave prati mnogo običaja, a mnogi zaboravljaju ono osnovno
obelažavanje porodične slave prati mnogo običaja, a mnogi zaboravljaju ono osnovnofoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Krsna slava je jedan od najstarijih običaja u srpskom narodu, crkveno-narodna tradicija koja je, uz Božić i Uskrs, najvažniji porodični praznik.


Vezuje se za određenog svetitelja, zaštitnika porodice i doma, a toliko je duboko ukorenjen da je velika verovatnoća da će neko ko se preziva kao vi, iako vam možda nije blizak rod, slaviti istog sveca.


Krsna slava obeležava se u krugu porodice, uz svečanu trpezu, slavsku sveću, žito, kolač i ikonu.

 

Protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović pričao je pre nekoliko godina na RTS-u o sve popularnijem obeležavanju krsne slave van kuće, odnosno u raznim ugostiteljskim objektima, kao što činimo u slučaju rođendana i drugih prilika. Kako je on istakao, Crkva na to ne gleda s odobravanjem, posebno kada je u pitanju slavlje uz muziku slično noćnom provodu.

 

Slavska sveća, vino i kolač nezaobilazan su deo obeležavanja krsne slave
Slavska sveća, vino i kolač nezaobilazan su deo obeležavanja krsne slavefoto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku – objasnio je.


Kako je Radović istakao, suština slave je molitva i, shodno tome, molitvena atmosfera.


Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu– rekao je on.


On je tada istakao i da je važno da vernici znaju nešto o svecu kog obeležavaju jer je čest slučaj da hrišćani ne znaju ko je svetac. Kako je podsetio, u prošlosti je postojao običaj da se "slava dvori", odnosno da domaćin sve vreme stoji, poštujući sveca kog priziva u svoj dom.

 

krsnoj slavi nije mesto u kafani, kaže Protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović
krsnoj slavi nije mesto u kafani, kaže Protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović foto: librakv/Shutterstock

– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je Radović.


Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave – zaključio je Radović.


Postoje i neka opšta pravila obeležavanja porodične krsne slave, od pozivanja, pa sve do gašenja slavske sveće, a većina je opstala do danas.

 

 

BONUS VIDEO

Kineska slava - Novak Đoković