Slavski kolač, kao i svi hlebovi, proje i ostala peciva, lako može da pukne odozgo, a evo zašto se to dešava i kako sprečiti
Slavski kolač je glavno obeležje krsne slave, uz sveću, ikonu i slavsko žito.
Čak i ako ne možete da priuštite raznovrsnu i bogatu trpezu, bogata pogača koja simbolizuje Hristovo telo uvek je na njoj i zauzima centralno mesto.
Uvek okruglog oblika, slavski kolač se ukrašava figurama od testa koji su simboli želja domaćina za blagostanje cele porodice, pa variraju u zavisnosti od njihovih nada i dela zemlje u kome se prave.
Pravljenje slavskog kolača za mnoge je izazov, pa odlučuju da ne rizikuju i da kupe ovu pogaču, ali ona se zapravo priprema i ukrašava vrlo jednostavno. Međutim, ono što se često dešava i najveštijima jeste da im slavski kolač puca, što možete sprečiti lako.
- Zašto slavski kolač puca i kako to sprečiti?
Kako da slavski kolač ne puca briga je mnogih domaćina i domaćica, čak i kada su vrlo iskusni u kuhinji.
Koju god vrstu domaćeg hleba da pravite, želite da kora bude savršena, a većina, pa čak i peciva od nepšeničnih brašna, poput proje, često imaju puknutu koru kad se izvadi iz rerne. Uglavnom se veruje da to govori nešto o kvalitetu hleba, ali zapravo se radi samo o manjku vlažnosti.
Naime, pucanje testa u najvećem broju slučajeva nastaje usled nedovoljne elastičnosti, koja se postiže dodavanjem tečnosti. Odgovarajuća količina vode u testu je ključna da se ono ne cepka i ne puca jer brašno samo po sebi sadrži proteine, a kada se kombinuje s vodom nastaje prava mreža glutena, koji mu daje glatkoću i elastičnost.
Bez dovoljno vode, gluten ne može da se formira koliko je potrebno i test ne može da se rastegne, naraste i da hleb bude onakav kakav želite. Dakle, da slavski kolač ne bi pukao odozgo, obavezno dodajte malo više vode nego inače.
Uz to, čak i kada ste sipali dovoljno vode, ako je testo dugo stajalo, može da se osuši i da imate isti problem. Ukoliko ste ostavili testo da stoji duže, obavezno ga prekrijte folijom ili krpom.
Takođe, do pucanja kore mogu da dovedu i upotreba niskoproteinskog brašna i prekratko mešenje testa.
- Recept za (posni) slavski kolač
Postoji mnogo varijanti slavskog kolača, a obično se priprema ovaj – najbrži, najjednostavni i superukusan!
Sastojci:
- 700 g belog brašna
- 30 g svežeg kvasca
- 500 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Priprema
- Izmrvite kvasac u malo mlake vode i šećer, pa razmutite i sipajte kašiku brašna.
- Posle 5-10 minuta, dodajte ostatak brašna i kiselu vodu, pa sipajte ulje i so i dobro zamesite. Treba da dobijete testo koje nije tvrdo, ali s ene le pi za ruke.
- Ostavite da odstoji pokriveno oko 40 minuta na toplom mestu.
- Potom potovo premesite, pa prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, ukrasite po želji i ostavite da naraste još oko 15 minuta.
- Pecite najmanje 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
BONUS VIDEO
Kako da dekorišete slavski kolač