lako ćete sprečiti to

Kako da ne puca slavski kolač? Čak i kad SVE uradite kako treba, zbog jedne sitne greške kora može da pukne

0

Slavski kolač, kao i svi hlebovi, proje i ostala peciva, lako može da pukne odozgo, a evo zašto se to dešava i kako sprečiti

Kako sprečiti pucanje kore slavskog kolača, hleba, proje...?
Kako sprečiti pucanje kore slavskog kolača, hleba, proje...?foto: Creative Family/Shutterstock

Slavski kolač je glavno obeležje krsne slave, uz sveću, ikonu i slavsko žito.

 

Čak i ako ne možete da priuštite raznovrsnu i bogatu trpezu, bogata pogača koja simbolizuje Hristovo telo uvek je na njoj i zauzima centralno mesto.


Uvek okruglog oblika, slavski kolač se ukrašava figurama od testa koji su simboli želja domaćina za blagostanje cele porodice, pa variraju u zavisnosti od njihovih nada i dela zemlje u kome se prave.


Pravljenje slavskog kolača za mnoge je izazov, pa odlučuju da ne rizikuju i da kupe ovu pogaču, ali ona se zapravo priprema i ukrašava vrlo jednostavno. Međutim, ono što se često dešava i najveštijima jeste da im slavski kolač puca, što možete sprečiti lako.

 

  • Zašto slavski kolač puca i kako to sprečiti?


Kako da slavski kolač ne puca briga je mnogih domaćina i domaćica, čak i kada su vrlo iskusni u kuhinji.


Koju god vrstu domaćeg hleba da pravite, želite da kora bude savršena, a većina, pa čak i peciva od nepšeničnih brašna, poput proje, često imaju puknutu koru kad se izvadi iz rerne. Uglavnom se veruje da to govori nešto o kvalitetu hleba, ali zapravo se radi samo o manjku vlažnosti.

 

Slavski kolač često puca iz nekoliko razloga
Slavski kolač često puca iz nekoliko razlogafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Naime, pucanje testa u najvećem broju slučajeva nastaje usled nedovoljne elastičnosti, koja se postiže dodavanjem tečnosti. Odgovarajuća količina vode u testu je ključna da se ono ne cepka i ne puca jer brašno samo po sebi sadrži proteine, a kada se kombinuje s vodom nastaje prava mreža glutena, koji mu daje glatkoću i elastičnost.

 

Bez dovoljno vode, gluten ne može da se formira koliko je potrebno i test ne može da se rastegne, naraste i da hleb bude onakav kakav želite. Dakle, da slavski kolač ne bi pukao odozgo, obavezno dodajte malo više vode nego inače.


Uz to, čak i kada ste sipali dovoljno vode, ako je testo dugo stajalo, može da se osuši i da imate isti problem. Ukoliko ste ostavili testo da stoji duže, obavezno ga prekrijte folijom ili krpom.


Takođe, do pucanja kore mogu da dovedu i upotreba niskoproteinskog brašna i prekratko mešenje testa.

 

Da kora ne bi pukla prilikom pečenja slavskog kolača, postarajte se da testo ima dovoljno vode
Da kora ne bi pukla prilikom pečenja slavskog kolača, postarajte se da testo ima dovoljno vodefoto: Creative Family/Shutterstock


Postoji mnogo varijanti slavskog kolača, a obično se priprema ovaj – najbrži, najjednostavni i superukusan!


Sastojci:

 

 

  • 700 g belog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 500 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

 

Priprema

 

  1. Izmrvite kvasac u malo mlake vode i šećer, pa razmutite i sipajte kašiku brašna.
  2. Posle 5-10 minuta, dodajte ostatak brašna i kiselu vodu, pa sipajte ulje i so i dobro zamesite. Treba da dobijete testo koje nije tvrdo, ali s ene le pi za ruke.
  3. Ostavite da odstoji pokriveno oko 40 minuta na toplom mestu.
  4. Potom potovo premesite, pa prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, ukrasite po želji i ostavite da naraste još oko 15 minuta.
  5. Pecite najmanje 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski kolač

 

 

makonda-tracker