Priprema tradicionalnog kolača koji zauzima centralno mesto prilikom proslave krsne slave prava je mala umetnost, ali nije teško koliko deluje, a ovako ćete dobiti najlepšu posnu varijantu
Slavski kolač priprema se pred obeležavanje porodične krsne slave, a za to bi trebalo da se koristi osveštana vodica.
Običaj nalaže da se kolač nosi u crkvu da se osvešta, a uglavnom ga je u prošlosti pravila domaćica, dok danas neretko kupujemo gotovu pogaču.
Slavski kolač simboliše telo Isusa Hrista, dok vino kojim se on preliva predstavlja njegovu krv, pa se na sredinji kolača i na obodima stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA, odnosno grčka skraćenica od "Isus Hristos pobeđuje".
Posni slavski kolač za Svetog Nikolu
Sastojci
Za kolač:
- posni margarin za podmazivanje
- 750 g brašna
- 2 kesice suvog kvasca
- 400 ml mlake ili tople vode
- 100 ml ulja
- 1,5 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
Za ukrase:
- 100 g brašna
- 20 g gustina
- 3 kašičice soli
- 70 ml hladne vode
Za premazivanje:
- 60 ml vode
- 25 g brašna
Priprema
- Obložite posudu za pečenje pek-papirom, pa ga premažite posnim margarinom.
- Sipajte u činiju malo mlake vode, pa ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, dobro razmutite i ostavite na 10 minuta.
- Potom u to sipajte brašno, ostatak vode, ulje i so i zamesite testo, pa pokrijte krpom ili folijom i ostavite da nadođe, oko 30 minuta.
- Potom premesite testo, podelite ga na tri dela, pa trećinu razvucite oklagijom na traku, presecite po dužini na tanje trake i potom ih urolajte i ređajte uz zidove posude za pečenje.
- Ostatak testa premesite i podelite na pet jednakih delova i od svakog napravite lopte, pa ih ređajte po kalupu – četiri okolo i jedan deo u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom najmanje 30 minuta.
- Zatim pravite premaz: pomešajte brašno i vodu i mešajte sve dok ne razbijete sve gromuljice, a zatim time premažite slavski kolač. Ostavite malo sa strane da kasnije upotrebite kao lepak.
- Pecite 45-55 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
- U međuvremenu pravite ukrase: pomešajte brašno, so i gustin, pa postepeno dodajte vodu i mesite. Stavite da odstoji pola sata, pa napravite ukrase po želji.
- Izvadite iz rerne, premazom odozdo namažite ukrase od testa i ređajte po kolaču. Zatim vratite u rernu na oko 15 minuta dok se ne osuši i ne stegne.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da dekorišete slavski hleb