i zasitan i dekorativan

Kako se pravi najlepši POSNI SLAVSKI KOLAČ? Biće i ukusniji i lepši nego kupovni, a lakše je nego što mislite

0

Priprema tradicionalnog kolača koji zauzima centralno mesto prilikom proslave krsne slave prava je mala umetnost, ali nije teško koliko deluje, a ovako ćete dobiti najlepšu posnu varijantu

Posni slavski kolač, ukrašen cvetićima
Posni slavski kolač, ukrašen cvetićimafoto: Felixuss/Shutterstock

Slavski kolač priprema se pred obeležavanje porodične krsne slave, a za to bi trebalo da se koristi osveštana vodica.


Običaj nalaže da se kolač nosi u crkvu da se osvešta, a uglavnom ga je u prošlosti pravila domaćica, dok danas neretko kupujemo gotovu pogaču.


Slavski kolač simboliše telo Isusa Hrista, dok vino kojim se on preliva predstavlja njegovu krv, pa se na sredinji kolača i na obodima stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA, odnosno grčka skraćenica od "Isus Hristos pobeđuje".

Posni slavski kolač za Svetog Nikolu

 

Sastojci


Za kolač:

  • posni margarin za podmazivanje

 

  • 750 g brašna
  • 2 kesice suvog kvasca
  • 400 ml mlake ili tople vode
  • 100 ml ulja
  • 1,5 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera

 

Za ukrase:

 

  • 100 g brašna
  • 20 g gustina
  • 3 kašičice soli
  • 70 ml hladne vode


Za premazivanje:

 

  • 60 ml vode
  • 25 g brašna

 

Slavski kolač
Slavski kolačfoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Priprema

  1. Obložite posudu za pečenje pek-papirom, pa ga premažite posnim margarinom.
  2. Sipajte u činiju malo mlake vode, pa ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, dobro razmutite i ostavite na 10 minuta.
  3. Potom u to sipajte brašno, ostatak vode, ulje i so i zamesite testo, pa pokrijte krpom ili folijom i ostavite da nadođe, oko 30 minuta.
  4. Potom premesite testo, podelite ga na tri dela, pa trećinu razvucite oklagijom na traku, presecite po dužini na tanje trake i potom ih urolajte i ređajte uz zidove posude za pečenje.
  5. Ostatak testa premesite i podelite na pet jednakih delova i od svakog napravite lopte, pa ih ređajte po kalupu – četiri okolo i jedan deo u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom najmanje 30 minuta.
  6. Zatim pravite premaz: pomešajte brašno i vodu i mešajte sve dok ne razbijete sve gromuljice, a zatim time premažite slavski kolač. Ostavite malo sa strane da kasnije upotrebite kao lepak.
  7. Pecite 45-55 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
  8. U međuvremenu pravite ukrase: pomešajte brašno, so i gustin, pa postepeno dodajte vodu i mesite. Stavite da odstoji pola sata, pa napravite ukrase po želji.
  9. Izvadite iz rerne, premazom odozdo namažite ukrase od testa i ređajte po kolaču. Zatim vratite u rernu na oko 15 minuta dok se ne osuši i ne stegne.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski hleb

 

makonda-tracker