Ako i vi slavite Svetog Jovana, pogledajte recept za mirisnu puter-pogaču.
Približava se Sveti Jovan i svi koji slave su počeli polako da osmišljavaju jelovnik.
Ono što je obavezno na svakoj trpezi je i slavska pogača, a mi predlažemo ovaj recept. Napravite puter-pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter, a našli smo je na sajtu Stvar ukusa. Uživajte!
Recept za puter-pogaču
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 jajeta
- 4 kašike ulja
- 3 kašike grčkog jogurta
- 1 kašika sirćeta
- 700 g brašna
- 1 kašičica soli
- 150 g putera
- susam
Priprema:
Korak 1
Umesite testo
U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.
Korak 2
Napravite pogaču
Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom.
Korak 3
Pecite pogaču
Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite za Svetog Jovana.
Bonus video
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime