Ne samo da lepo izgleda, nego je i preukusna.
Domaća puter pogača je savršena za sve prilike i osvojiće vas svojom mekoćom i ukusom.
Priprema nije toliko komplikovana iako se pravi iz dva dela, ali veoma lako se savlada postupak, tako da ćete ubrzo poželeti još jednom da je napravite i obradujete ukućane tokom praznika.
Sastojci:
- 500 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 10g suvog ili 40g svežeg kvasca
- 100 ml ulja
- 1 kašika soli
- 900g mekog brašna
- 50g maslaca + 100g ( utrošila 75 na premazivanje + 25 na kraju )
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
Pripremite posudu za mešenje i u nju sipajte vodu, kvasac, šećer, jednu kašiku brašna, pa promešajte i ostavite na kratko da kvasac počne da radi.
Potom dodajte ulje, pa sve promešajte i nakon toga dodajte 500g brašna i sve nastavite da mešate. Kasnije dodajte ostatak brašna, namažite testo omekšalim maslacem i nastavite da mesite.
Dobijeno testo podelite na dva dela, ali tako da jedna lopta bude 1/3 testa, a druga 2/3. Oba testa izdelite na po pet loptica i stavite na radnu površinu, prekrijte krpom i ostavite oko pola sata da odstoji.
Sve nadošle loptice razvucite, da ne budu veće od 30cm. Prvi dobijeni krug stavite na papir za pečenje i premažite maslacem, slažite kao tortu, testo-maslac-testo i tako dok ne iskoristite svih pet loptica.
Prebacite testo u pleh i secite na osam trouglova ali tako da ne idete do kraja testa, svaki trougao razlistajte, povucite unazad i podvijte, a štapićem za ražnjiće napravite zareze. Isto uradite i sa manjim lopticama testa.
Od testa koje smo odsekli napravimo lopticu i stavimo je u sredinu, pa pokrijte najlonom i krpom i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Potom umutite mleko i žumance, pa premažite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata i pazite da ne zagori.