Materina pogača služi se na romskim svadbama, a može biti i slatka i slana.
Šta je materina pogača?
Materina ili majčinska pogača je karakteristična za pripadnike romske nacionalnosti i nezaobilazna je na romskim venčanjima. Mogu se naći podatak da je ovaj običaj zastupljen na jugu i jugoistoku Srbije, ali i da se služi na vojvođanskim svadbama.
S obzirom na to da je nevinost jedna od najvažnijih stavki kod mlade kada su u pitanju romski brakovi, ova pogača je zapravo simbol čednosti mlade, a običaj je da se "lomi" iznad glave mladenaca, piše Telegraf.
Materina pogača se služila na vojvođanskim svadbama, može biti slana ili slatka, a simbolizovala je majčinsku ljubav koju nevesta sa sobom nosi u novi dom posle udaje. Iako se najčešće pravila i bila deo svadbenih običaja, ova pogača je toliko lepa i ukusna da možete da je napravite kad god poželite, piše Espreso.
Nekada je ovaj slatki specijalitet od domaćih kora i oraha pravljen za prošnju, veridbu i venčanje, a vremenom je postao deo trpeze i povodom drugih prigoda.
U nedostatku vremena, današnje domaćice su modifikovale recept za materinu pogaču, pa je prave od kupovnih tankih kora. Ipak, nema ništa lepše od ručno umešenih i razvučenih kora koje će ostati meke u sredini, a spolja biti hrskave, piše Ona.rs.
Recept za materinu pogaču
Sastojci
- 900 g brašna
- 500 ml vode
- 4 jajeta
- kašika sirćeta
- 150 g masti (ili putera)
- 300 g šećera
- 300 g oraha
- 100 g suvog grožđa
- 100 g prah-šećera
- prstohvat soli
Priprema:
- Umutite 100 grama masti (ili putera, ako nemate pravu domaću mast) sa jajima, pa smesu stavite u frižider. Važno je da smesa bude kompaktna i da njome možete da premazujete testo.
- Od brašna, vode, sirćeta i prstohvata soli umesite glatko testo. Potrebno je da mesite malo duže, dokle god se testo ne odvoji od prstiju tako da na njima ništa ne ostane.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo oklagijom, pa ga podelite na četiri dela. Svaki deo opet razvucite oklagijom, pa prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata.
- Kad se testo "odmorilo" pola sata, izvadite iz frižidera posudu sa umućenim jajima i mašću, odnosno puterom. Sva četiri dela testa odozgo premažite jajima i mašću, pa ih lagano razvucite da testo bude što tanje. Na svaki deo testa sipajte pomešane mlevene orahe, šećer i suvo grožđe, pa formirajte rolate.
- Pošto je testo tanko, prilikom oblikovanja u rolat ono će se malo gužvati, ali neka vas to ne brine; ova pogača baš tako i treba da izgleda.
- Podmažite okruglu tepsiju i spuštajte deo po deo urolanog testa dok ne napunite tepsiju. Potom premažite pogaču preostalom mašću, odnosno puterom i pecite je na 190 stepeni dok ne porumeni.
- Kad je pogača ispečena, izvadite je iz rerne i pospite prah-šećerom.
- Običaj je da se ova pogača lomi, ali je vi možete i iseći na kriške i služiti uz kafu, mleko ili čaj.
Bonus video
Božićne puslice