I UKUSAN I IZGLEDAN

Spolja hrskava, a unutra MEKANA i MIRISNA: Slavska pogača po receptu Miljane Gavrilović će vas ODUŠEVITI

0

Sezona slava je uveliko počela, a naša mlada glumica ga sprema tako da ćete odmah i vi isprobati njen recept

MILJANA GAVRILOVIĆ RECEPT ZA SLAVSKU POGAČU
MILJANA GAVRILOVIĆ RECEPT ZA SLAVSKU POGAČU foto: Instagram / miljana.gavrilovic

Uspešna glumica Miljana Gavrilović jedna je od onih žena koje uživaju u trenucima koje provode u pripremi ukusnih jela za svoju porodicu. 

 

Ona je u više navrata govorila o tome kako sprema određena jela, a čini se da je recept za slavsku pogaču postao pravi hit. Ona povremeno svojim mališanima, ćerkom Mionom i sinom Vukadinom pripremajući ukusne poslastice, a evo kako Miljana sprem slavsku pogaču.

 

 

Potrebno je:

 

  • 400 ml vode
  • 20 g kvasca
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 850 g brašna
  • malo soli

 

Za ukrase:

 

  • 150 g brašna 
  • 50 do 70 ml vode
  •  

Priprema:

 

U dubljoj posudi pomešati 400 ml vode, pa dodati kvasac i kokosov šećer, pa ostaviti da odstoji toliko da kvasac krene da narasta. Zatim u posudu sipati smesu sa kvascem, pa dodavati postepeno brašno, sa dve kašičice soli. Umestiti testo da bude glatko i ostaviti da stoji da nadođe. 

 

RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ
RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČfoto: Shutterstock / 13Smile

 

- Nakon toga premesiti i ostaviti ga pokrivenog još sat do dva. Za to vreme pravimo ukrase (možete uposliti klince da se taman zabavljaju na kreativan način, a tako i ponešto nauče) - ispričala je Miljana u jednoj domaćoj emisiji. 

 

U manju posudu sipati 150 g brašna i malo soli i dodavati oko 50-70 ml vode tek toliko da zamesite testo. Ja nisam dodavala gustin, ali možete ukoliko želite.

 

- Nauljite ruke ili ih navlažite vodom, podelite testo i jedan deo iskoristite npr. za pravljenje pletenice, jedan za slova ili krstiće. Svakako možete kupiti namenske modle za slavski kolač i napraviti ukrase na taj način - objašnjava glumica.

 

RECEPT GLUMICE MILJANE GAVRILOVIĆ ZA SLAVSKI KOLAĆ
RECEPT GLUMICE MILJANE GAVRILOVIĆ ZA SLAVSKI KOLAĆ foto: Shutterstock/NAR studio

 

Nakon što je testo nadošlo, premesite ga još jednom, rasecite ga u obliku krsta i ređajte ukrase. 

 

- Umutite 4-5 kašika maslinovog ulja, par kašika vode i kašiku meda i premažite ceo kolač. Vi ne morate (ukoliko želite da ukrasi ostanu beli, možete premazati kolač pre stavljanja ukrasa). Posuti susamom po želji i peći u tepsiji kalupa 24 cm u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena - objašnjava Miljana.

 

Nakon toga pojačati na 200 i peći još nekih 15-20 minuta.

 

makonda-tracker