korisno

Šta kupiti kao POKLON ZA SLAVU? Odlične ideje za dar domaćinima prilikom obeležavanja porodičnog sveca

0

Šta pokloniti za krsnu slavu na prvom mestu zavisi od toga koliko ste bliski s porodicom koja slavi i koliko se dobro poznajete

Na slavu se obavezno nosi poklon za domaćine
Na slavu se obavezno nosi poklon za domaćinefoto: Jacob Lund, Shutterstock

Često je nedoumica o tome da li se na slavu zove, ali jedno je sigurno – na slavu se ne ide praznih ruku.


Običaji nalažu da se na obeležavanje krsne slave dolazi s poklonom, a šta on tačno treba da bude uglavnom zavisi od toga koliko ste bliski sa domaćinima, koliko članova porodice ima i da li su među njima najmlađi.


Slava ima dugu tradiciju kod Srba


Krsna slava je jedan od najstarijih običaja u srpskom narodu, crkveno-narodna tradicija koja je, uz Božić i Uskrs, najvažniji porodični praznik, a posvećen je određenom svetitelju, koji se smatra zaštitnikom doma i porodice. Običaj obeležavanja slave toliko je ukorenjen u srpskom narodu da je velika verovatnoća da će neko ko se preziva kao vi, iako vam možda nije blizak rod, slaviti istog sveca.

Veruje se da slava potiče još iz vremena kada su ljudi na našim prostorima, današnji srpski pravoslavci, pokršteni, odnosno kada su iz mnogobožačke religije prešli u hrišćanstvo. U to vreme, današnji Srbi slavili su kućne bogove kako bi se zaštitili od zlih sila, a po prelasku u hrišćanstvo počeli su da proslavljaju hrišćanske svece.

 

Slavski kolač zauzima centralno mesto na slavskoj trpezi
Slavski kolač zauzima centralno mesto na slavskoj trpezifoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Šta pokloniti za slavu?


Najvažnije je najpre odrediti koliko ste bliski sa osobom koja slavi i u kakvim ste odnosima. Zato neće iste poklone donositi bliski srodnici, prijatelji i, recimo, kolege.


Međutim, uvek postoji opcija univerzalnih poklona – običaj je da se na slavu nose boca crnog vina, koja simboliše krv Isusa Hrista, mada se u nekim slučajevima nose i drugo kvalitetno alkoholno piće, poput rakije. Zatim se daruje kafa, kvalitetnija bombonjera, a uglavnom se kupuje i onoliko čokolada koliko ima dece u domaćinstvu.


Najpre su to jela i pića koja se mogu poslužiti na samoj slavi, ali proteklih godina se gosti trude da obraduju domaćine nekim interesantnim poklonom, najčešće sitnicama za kuću.

 

Poklon za slavu ne treba da bude skup, već je dovoljna korisna sitnica
Poklon za slavu ne treba da bude skup, već je dovoljna korisna sitnicafoto: Profimedia / Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy

To mogu biti predmeti vezani za samu slavu: ikona, kandilo, crkveni kalendar, tamjan, flašica sa osveštanom vodicom itd, ali se daruju i drugi praktični i korisni predmeti za domaćinstvo, kao što su umetničke slike, ručni radovi, setovi za začine i kafu, razni aparati za kuću, elegantnije čaše ili šoljice...


Ako niste preterano bliski sa domaćinima, pouzdana opcija je poklon-korpa za slavu, u kojoj se nalaze vino, kafa, čokolada i, ponekad, voće.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Riba poskupela pred Božićni post

 

makonda-tracker