recept

Sve iz iste činije, a miluje nepca: Čizkejk SAN SEBASTIJAN je i lepši i kremastiji od klasičnog, a sprema se brže

0

Ako volite čizkejk, isprobajte i baskijski, odnosno San Sebastijan čizkejk, kremasto savršenstvo.

Da li ste isprpbali baskijski recept za čizkejk?
Da li ste isprpbali baskijski recept za čizkejk?foto: irina2511/Shutterstock

Baskijski ili San Sebastijan čizkejk pravo je slatko savršenstvo i odlična alternativa ljubiteljima čizkejka od tri sloja (voćni, kremasti i podloga od keksa). Poreklo vodi iz malog istoimenog grada u baskijskoj regiji u Španiji, a recept je kreirao Santjago Rivera za svoj restoran u San Sebastijanu.

 

Za neke je ovajč izkejk još popularniji od klasičnog njujorškog, a razlikuje se po tome što nema podlogu od keksa; sastojci se smute i odmah preliju u kalup, a čizkejk je lagane teksture, dok se stvara neverovatna karamel-korica, te ima sličan izgled kao krem brule.

 

Evo jednog od recepata za San Sebastijan čizkejkkoji je popularan na TikTok-u.

 

Sastojci:

 

  • 500 grama maskarpone sira
  • 200 grama krem sira
  • 400 ml slatke pavlake
  • 3 jaja
  • 100 grama šećera
  • 30 grama brašna
  • aroma vanile

 

@harrycoop.er San Sebastián cheesecake 👨🏼‍🍳⁣ Potrebno vam je: ⁣ 500g mascarpone sira⁣ 200g krem sira ⁣ 400ml vrhnja za kolace⁣ 3 jaja ⁣ 100g šećera⁣ 30g brašna ⁣ aroma vanilije ⁣ ⁣ Priprema: ⁣ Kratko izmiješati sireve sa šećerom, potom dodati jaja i izmiješati. Nakon jaja dodati vrhnje i aromu vanilije. Kada ste sve izmiješali i dobili smjesu bez grudvica dodati i brašno, također izmiješati da ne bude grudvica. ⁣ Smjesu preliti u kalup promjera 20cm obložen papirom za pečenje. Cheesecake peći 45 min na 220C u prethodno zagrijanoj rerni. Nakon pečenja ostaviti da se kratko ohladi te prebaciti na hlađenje u frižider. Idealno preko noći, minimalno 2h. ⁣ Servirati uz kremu sa pistacijama ili čokoladu, samo ih malo zagrijte da budu tečni 😁. #harrycoopersfood #sansebastiancheesecake #recepti #kolač ♬ Otra Vez - ProdMarvin

Priprema

  1. Maskarpone sir pomešajte sa krem sirom i šećerom, pa umutite.
  2. Dodajte jaja i nastavite mešati, a nakon toga slatku pavlaku, vanilu i malo brašna.
  3. Smesu bez grudvica prelijte u obložen kalup i pecite 45 minuta na 220 stepeni.
  4. Nakon pečenja, sačekajte da se ohladi i služite uz preliv.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Najbrža čokoladna torta

 

makonda-tracker