Ako volite domaće kifle, ovaj recept vam garantuje uživanje i penasto zadovoljstvo.
Ko još ne voli kifle?
Kifle sa sirom mnogima su omiljeni domaći obrok, ali ovaj recept još je bolji od uobičajenih, jer se u testo stavlja kiselo mleko. Baš zato dobijate kao rezultat mekano savršenstvo u kom ćete uživati za doručak ili večeru.
Ne priprema se teško, recept je krajnje jednostavan, a sastojci su takođe onakvi da ih ima gotovo svaka kuhinja.
Sastojci:
- 400-450 grama brašna
- 1 jaje + 1 žumance
- 200 grama sira
- 200 ml kiselog mleka
- 50 ml mleka
- 50 ml vode
- 30 ml ulja
- 15 grama kvasca
- so, šećer, susam
Priprema:
-
U kvasac dodajte malo šećera (oko pola kašičice), pa rastopite u mlakom mleku. Kada krene da peni, dodajte vodu, ulje, kiselo mleko i jaje.
-
U vanglu gde ste pomešali ovu smesu polako sipajte brašno, kao i malo soli. Testo mesite da bude glatko, pa ga pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.
-
Radnu površinu pospite brašnom, pa razvijte testo i isecite ga na pravougaonike. Premažite uljem.
-
Po vertikali zasecite testo, da podseća na resice, ali ne do kraja, ni sa jedne ni sa druge strane, nego samo do sredine.
-
Na deo koji niste zasekli (gornji deo testa) stavite komadiće sira. Uvijte u rolnicu.
-
Ređajte u pleh obložen pek-papirom, pa pokrijte krpom i sačekajte da još malo odstoje.
-
Premažite žumancetom i s malo ulja po želji, pa dodajte susam preko.
-
Pecite na 200 stepeni oko pola sata.
-
Kada su pečene, kratko ih pokrijte. Potom ih služite i uživajte!
Bonus video
Kiflice sa džemom