recept za sve

PENASTE i mekane kao duša: Domaće KIFLE s kiselim mlekom i sirom, najbolji doručak ili večera za celu porodicu

0

Ako volite domaće kifle, ovaj recept vam garantuje uživanje i penasto zadovoljstvo.

Mekane kifle s kiselim mlekom uz koje ćete uživati
Mekane kifle s kiselim mlekom uz koje ćete uživatifoto: Creative Family/Shutterstock

Ko još ne voli kifle?

 

Kifle sa sirom mnogima su omiljeni domaći obrok, ali ovaj recept još je bolji od uobičajenih, jer se u testo stavlja kiselo mleko. Baš zato dobijate kao rezultat mekano savršenstvo u kom ćete uživati za doručak ili večeru.

 

Ne priprema se teško, recept je krajnje jednostavan, a sastojci su takođe onakvi da ih ima gotovo svaka kuhinja.

 

Sastojci:

 

  • 400-450 grama brašna
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 200 grama sira
  • 200 ml kiselog mleka
  • 50 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 30 ml ulja
  • 15 grama kvasca
  • so, šećer, susam

 

Ko još ne voli kifle sa sirom?
Ko još ne voli kifle sa sirom?foto: New Africa, Shutterstock

 

Priprema:

  1. U kvasac dodajte malo šećera (oko pola kašičice), pa rastopite u mlakom mleku. Kada krene da peni, dodajte vodu, ulje, kiselo mleko i jaje.

  2. U vanglu gde ste pomešali ovu smesu polako sipajte brašno, kao i malo soli. Testo mesite da bude glatko, pa ga pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.

  3. Radnu površinu pospite brašnom, pa razvijte testo i isecite ga na pravougaonike. Premažite uljem.

  4. Po vertikali zasecite testo, da podseća na resice, ali ne do kraja, ni sa jedne ni sa druge strane, nego samo do sredine.

  5. Na deo koji niste zasekli (gornji deo testa) stavite komadiće sira. Uvijte u rolnicu.

  6. Ređajte u pleh obložen pek-papirom, pa pokrijte krpom i sačekajte da još malo odstoje.

  7. Premažite žumancetom i s malo ulja po želji, pa dodajte susam preko.

  8. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

  9. Kada su pečene, kratko ih pokrijte. Potom ih služite i uživajte!

 

Bonus video

Kiflice sa džemom

 

makonda-tracker