Mnogi ljudi vole pekarske kifle, a one se uopšte ne spremaju teško.
Mnogi ljudi vole kiflice iz pekare, ali ih uglavnom ne spremaju već ih kupuju. Za ovaj recept zaista treba malo više vremena, ali na kraju će se isplatiti, pošto ćete imati mogućnost da neke sastojke pojačate ili smanjite po vašem ukusu.
SASTOJCI
- brašno - 1 kg
- mleko (mlako) oko 1 dcl
- voda (mlaka) - oko pola litre
- kvasac - dva pakovanja
- margarin - oko 100 g
- so - dve male kašike
- šećer - dve male kašike
- sirće - jedna mala kašika
PRIPREMA
Prvi korak je da stavite kvasac u šolju, a onda da dodate šećer i malu kašiku brašna.
Sad sve to polijte mlekom (mlakim), a onda ostaviti da odstoji nekih desetak minuta. Kvascu je potrebno neko vreme da krene da radi, a kad se to desi onda u posudu sa vodom (mlakom) sipajte sirće i otopljeni margarin.
Kvasac sa mlekom i vodu sa sirćetom sipajte u posudu u kojoj je brašno, a onda mesite da biste sve lepo sjedinili.
Nakon što testo počne da se odvaja od posude, pokrijte i pusttite da ostoji oko sat vremena. Onda premesite, a ostavite još oko pola sata
Oblikujte desetak većih il 15-ak manjih jufkica, pa onda pustite da odstoji još 10 - 15 minuta. Posle toga uzmite oklagiju i od jufkice napravite oblik jaja, a onda to zavijte u kiflu.
Sad je veme da vaše kifle poređate u pleh u koji ćete prethodno stavtii papir za pečenje, a onda ih opet prekrijte. Nakon toga uključite rernu na 250 i nakon nekih desetak minuta premazite kifle vodom i ubacite ih u rernu.
Ovde možete i da ih posolite po vašem ukusu, a izvadite ih iz rerne posle nekih dvadesetak minuta.
Bonus video: