samo da uživate

Za uživanje svim čulima - OD PREDJELA DO DEZERTA: Najlepši predlozi za SVEČANU NOVOGODINJU TRPEZU (10 recepata)

0

Ovo je spisak preukusnih jela, a na vama je da izaberete koja od njih će se naći pred vašim gostima 

foto: Shutterstock / fornStudio
foto: Shutterstock / fornStudio

Ukoliko planirate da ludu novogodišnju noć provedete sa porodicom ili prijateljima u svom domu, evo koja jela bi mogla da se nađu na vašoj trpezi. 

 

Za njih vam neće biti potrebno mnogo umeća niti vremena, a svi će biti srećni, siti i samim tim zadovoljni. 

 

Evo predloga 10 jela koja mogu da zadovolje ukuse i najprobirljivijih gostiju. 

 

Ruska salata

 

Potrebno je: 2-3 kuvana jaja; 1 krompir; 1 veća šargarepa; 3-4 kisela krastavčića; 100 gr graška; 1 crvena kisela paprika; 1 šolja od 100 ml majoneza; 1 kašika senfa; 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića; 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina; soli. Sve sastojke sitno iseckajte, izmešajte i dobro ohladite u frižideru.

 

Francuska salata

 

Potrebno je: krompir, šargarepa, grašak, kiseli krastavci, majonez, kisela pavlaka, senf, so

 

Priprema: Krompir, šargarepu i grašak očistite isecite na kockice i sve zasebno skuvajte u slanoj vodi. Ocedite povrće spojite ga u veliku činiju pa dodajte sitno isečene kisele krastavce, malo soli 1-2 kašike pavlake, kašičicu senfa i majoneza koliko treba da sve poveže. 

 

RUSKA SALATA RECEPT
RUSKA SALATA RECEPTfoto: Profimedia

 

Pečena svinjska plećka

 

Potrebno je: svinjska plećka 2 - 3 kg, 4 čena belog luka, pola kašičice čilija u prahu, 1 glavica crvenog luka, začini (biber, crni, beli, majčina dušica), marmelada od kajsije, 2 kašike soja sosa, 2 kašike ulja ili svinjske masti.

 

Priprema: Meso je potrebno dan pre spremanja zaseći i istraljati marinadom koju ste napravili od gore pomenutih sastojaka. Prekriti folijom i ostaviti da stoji. Nakon toga uzeti dublji pleh, staviti meso, uključiti na 200 stepeni i peći 3,4 sata. Povremeno uzeti moču koja će se stvoriti u plehu i njome preliti meso. Na kraju malo pojačati temperaturu kako bi se uhvatila korica.

 

Slana torta od tost hleba

 

Sastojci za 2 pakovanja tost hleba:  400 g majoneza, 400 g kisele pavlake, so, 300 g šunke, 4 kisela krastavca, 2 kašike kečapa, 100 g feta sira, 200 g trapista, 4 tvrdo kuvana jaja.

 

Priprema:  Pavlaku,majonez i malo soli pomešati i podeliti na 3 dela. Nožem odstraniti korice sa tost hleba. Poređati na veću tacnu, vodite računa da tost podelite na 3 dela.  U jedan deo fila izrendajte kuvana jaja i kisele krastavčiće i poslažite drugi deo tost hleba. U drugi deo izrendajte šunku i feta sir. Premazite tost hleb i stavite 3 red hleba. U treći deo stavite kečap,izrendajte trapist sir. Celu tortu premažite ostatkom fila i odozgo narendajte tost hleb.

 

TOST TORTA RECEPT
TOST TORTA RECEPT foto: Shutterstock

 

Pečeni krompir

 

Potrebno je: oko 2 kg krompira, maslac oko 200 g, so, bibier, vegeta, maslinovo ulje, beli luk u prahu 

 

Priprema: Oljuštite krompir i isecite na tanke kriške da bude kao lepeza. Stavite ga u tepsiju koju ste obložili pek papirom i začinite ga sa soli, biberom i vegetom. Maslinovo ulje stavite u šolju pa dodajte beli luk u prahu i dobro promešajte.Prelite krompir i na svaki stavite po parčence maslaca. Zarejte rernu na 220 stepeni i stavite da se peče 45 minuta.

 

Cepkana pita sa sirom i šunkom

 

Sastojci: 450 g kora, 2 jajeta, 200 g jogurta, 200 ml mleka, 80 ml maslinovog ulja, prstohvat šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika brašna, 100 ml vode, susam

 

Za punjenje: 350 g šunke, 200 g tvrdog sira + 6 kriški

 

Priprema:   Izrendajte sir i šunku, a kore isecite na trake. U jednoj posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno i sve dobro sjedinite, tako da dobijete smesu kao za palačinke. 

Vatrostalnu posudu dobro nauljite i pospite prezlama, a zatim poređajte iseckane kore. Smesu od jaja sipajte preko, a zatim poređajte kriške sira. Pospite preko šunku i rendani sir, pa stavite još jedan red seckanih kora i ponovo prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, a onda poređajte još jedan red seckanih kora. Pritisnite malo rukama, pa prelijte smesom od jaja i na kraju pospite preko susam.

 

SAVRŠENA PITA SA ŠUNKOM
SAVRŠENA PITA SA ŠUNKOM foto: Shutterstock

 

Sir i šunku izrendajte, a kore isecite na trake. U posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno. Dobro sjedinite. Smesa treba da bude kao za palačinke. Dobro nauljite vatrostalnu posudu i pospite prezlama, pa poređajte iseckane kore. Sipajte smesu od jaja preko, pa poređajte kriške sira. Preko pospite šunku i rendani sir, a onda stavite još jedan red seckanih kora, pa prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, pa poređajte još jedan red seckanih kora. Malo pritisnite rukama, pa prelijte smesom od jaja i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
 

Teleća čorba po receptu starih kuvara

 

Sastojci: 500g telećeg mesa od buta ili vrata, 1 glavica crnog luka, 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun), 1 koren celera, 2 krompira, 1 dl ulja, 2 kašike brašna, 2 dl kisele pavlake, 1 žumance, so, biber, lorber, malo peršunovog lista

 

Priprema: Luk i povrće izdinstati na malo ulja, dodati teletinu iseckanu na sitne kockice, pa pustiti da se kuva sve dok ne počne da se raspada. Nakon toga dodati 2 kašike brašna i pavlaku umućenu sa žumencetom, dodati začine i peršun. Uživajte. 

 

NAJUKUSNIJA TELEĆA ČORBA
NAJUKUSNIJA TELEĆA ČORBA foto: Shutterstock

 

Piletina pukovnika Sandersa

 

Sastojci: 2 šoljice brašna, 2/3 velike kašike soli, pola kašike suvih listića majčine dušice, pola kašike suvih listova bosiljka, 1/3 kašike suvog origana, kašika celera, kašika mlevenog crnog bibera, kašika senfa, 4 kašike paprike, 2 kašike belog luka u prahu, kašika suvog đumbira, 3 kašike mlevene bele paprike, kašika mleka, 1 jaje, pileća prsa isečena na pola, kanola ulje.

 

Priprema:  U činiji pomešajte brašno sa začinima i biljem te stavite sa strane. Pomešajte jaje i mleko te nakon spajanja u smesu na sobnoj temperaturi umočite piletinu i ostavite da upija sokove 20-30 minuta. Izvadite piletinu iz smese, pomešajte u začine te ostavite sa strane 20 minuta da se ocedi i upije začine. U međuvremenu u velikoj posudi podgrejte oko 7-8 cm ulja u velikoj posudi. Pržite 3-4 komada piletine istovremeno, pazeći da u posudi ne nastane gužva. Pržite do zlatne odnosno svetlo smeđe boje, 15-18 min pri čemu jednom okrenite komade mesa. Nakon ovog izvadite meso, stavite na papir se upije ulje. Ponovite postupak s ostatkom piletine.

 

Ruske kape 

 

Sastojci za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 1 kašika kakaa, 1 prašak za pecivo, 1 šoljica ulja

 

Priprema:

 

Prvo odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite belanca i šećer, a onda postepeno dodajte žumanca i brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Sipajte u pleh podmazan sa malo ulja ili masti i pecite oko 20 minuta.

RECEPT ZA RUSKE KAPE
RECEPT ZA RUSKE KAPE foto: Shutterstock / AH Images

Potrebno za fil: 250 ml mleka, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, pola margarina

 

Glazura: 200 g kokosa, 200 g čokolade

 

Prirpema: Sve zajedno pomešajte i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se prohladi dodajte pola margarina. Kora treba da bude hladna. Uzmite malu čašicu i njome vadite kolutiće. Svaki kolutić preseći na pola i unutra namazati fil, isto uraditi i sa strane, a potom ih uvaljati u kokos. Odozgo rastopiti čokoladu i staviti je samo na gornji deo kolača.

 

Saher torta

 

Potrebno je za koru: 6 jaja, 150 g putera, 130 g čokolade sa 55% kakao delova, 100 g šećera, 100 g prah šećera, 140 g brašna, 1 vanila štapić (po želji)

 

Fil: 200 g džema od kajsija

 

Preliv: 200 g šećera, 125 ml vode, 150 g čokolade sa 55% kakao delova

 

Priprema: Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer. Posebno umutite puter sa žumancima, pa dodajte otopljenu čokoladu. U posudi prosejte brašno pa ga dodajte u smesu, a onda umutite belanca i dodajte i njih. Za pečenje kore vam je potreban okrugli pleh, jer je originalna Saher torta okruglog oblika. Najbolje je da koristiti kalup, čije ivice možete da odvojite, ali ako nemate može i običan, ali pazite da vam se ne zalepi.

Obložite ga pek papirom, pa sipajte koru u njega. Ostavite da se peče 10 minuta sa odškrinutim vratima od rerne na temperaturi od 170 stepeni (obavezno zagrejati rernu pre ubacivanje kore). Potom vrata zatvorite i pecite još oko 50 minuta na istoj temperaturi.Kad je kora gotova ostavite je da se malo prohladi, pa je isecite na pola.

U drugoj posudi otopite čokoladu, dodajte šećer i vodu, pa filujte sredinu sa domaćim džemom od kajsija, a poslednju koru prelijte otopljenom čokoladom. To je sve. Ostavite da se hladi u frižideru i najbolje je poslužite sledećeg dana.

 

Bonus video:

 

Leskovački uštipci originalan recept 

 

makonda-tracker