svi ih vole

Lako se prave i IZVRSNOG su ukusa: 3 POSNA SLANA rolata koja će ulepšati svaku slavsku trpezu

0

Posni rolati mnogima su omiljeni deo trpeze, bilo za slavu ili običan porodični ručak.

Posni rolati su uvek odličan izbor za trpezu
Posni rolati su uvek odličan izbor za trpezufoto: zuks.two/Shutterstock

Vreme je posta, pa, bilo da slavite slavu ili želite da obogatite svoju trpezu, slane đakonije su uvek idealno rešenje. Među njima su i izvrsni slani rolati, koji se spremaju jednostavno, a ukusom oduševljavaju i mame. 

 

Čak i ako prvi put spremate rolate, ovi recepti su toliko jednostavni da ne može da ne uspe! Sa filom možete eksperimentisati i u nadev dodavati ono povrće ili sastojke koje imate kod kuće ili po sopstvenom ukusu.

 

Isprobajte recepte za tri slana rolata koja se u slast jedu i tokom posta!

 

 

  • Rolat sa spanaćem

 

Možete i prepoloviti meru ako vam je potreban manji rolat!

 

Za koru:

 

  • 16 kašika brašna
  • 400 g obarenog spanaća

  • 400 ml kisele vode

  • 1 prašak za pecivo

  •  kašičica soli

 

Za nadev

 

  • 200 g posnog majoneza
  • 5 paprika
  • pola kilograma krompira (skuvanog)
  • začini po ukusu

 

Priprema:

  1. Brašno, prašak za pecivo i so pomešajte, pa dodajte obareni spanać, naseckan na sitno, i kiselu vodu. Pomešajte sve lepo da smesa bude ujednačena.
  2. Smesu podelite na dva dela i pecite dva rolata, svaki na 180° oko dvadeset minuta, ili u zavisnosti od vaše rerne.
  3. Kada se ispeče, prebacite na vlažnu krpu i umotajte je u rolat.
  4. Za fil sjedinite sve potrebne sastojke. Podelite na dva dela.
  5. Prvim delom premažite prvu koru, drugim drugu, pa ostavite u frižider na nekoliko sati, dok ne omekšaju.
Ajvar je idealan sastojak za koru rolata
Ajvar je idealan sastojak za koru rolatafoto: Shutterstock / Cherries
  • Rolat sa ajvarom

 

Možete i duplirati meru za veći rolat!

 

Za koru:

 

  • 8 kašika brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 4 kašike ajvara
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli

 

 

Za nadev

 

  • posni majonez (oko 7 kašika)
  • 1 tunjevina
  • 3 kisela krastavčića

 

Priprema

 

  1. Pomešati sve sastojke za koru, sipati u pleh pokriven pek-papirom i peći na 200°.
  2. Kada je pečeno, izvadite i urolajte u vlažnu krpu.
  3. Kada se ohladi, rolat mažite mešavinom posnog majoneza, tunjevine i narendanih krastavčića.
  4. Možete po želji premazati posnim majonezom.
Mimoza rolat sa tortiljama
Mimoza rolat sa tortiljamafoto: Shutterstock/JJava Designs

Mimoza rolat

 

Sastojci

 

  • 200 g tortilja
  • 3 šargarepe
  • 3 krompira
  • 1 tunjevina

 

plus za marinadu:

 

  • 1 luk
  • 150ml vrele vode
  • 2 kašike sirćeta
  • kašičica šećera
  • pola kašičice soli

 

Priprema:

 

  1. Luk naseckajte, pospite solju i šećerom, pa sipajte sirće i vodu i marinirajte desetak minuta.
  2. Krompir i šargarepu narendajte na sitno, pa pomešajte sa proceđenim lukom i tunjevinom.
  3. Urolajte u tortilju i umotajte u providnu foliju.

 

Bonus video

Otac Gligorije: "DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI?" Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?

 

makonda-tracker