Posni rolati mnogima su omiljeni deo trpeze, bilo za slavu ili običan porodični ručak.
Vreme je posta, pa, bilo da slavite slavu ili želite da obogatite svoju trpezu, slane đakonije su uvek idealno rešenje. Među njima su i izvrsni slani rolati, koji se spremaju jednostavno, a ukusom oduševljavaju i mame.
Čak i ako prvi put spremate rolate, ovi recepti su toliko jednostavni da ne može da ne uspe! Sa filom možete eksperimentisati i u nadev dodavati ono povrće ili sastojke koje imate kod kuće ili po sopstvenom ukusu.
Isprobajte recepte za tri slana rolata koja se u slast jedu i tokom posta!
-
Rolat sa spanaćem
Možete i prepoloviti meru ako vam je potreban manji rolat!
Za koru:
- 16 kašika brašna
-
400 g obarenog spanaća
-
400 ml kisele vode
-
1 prašak za pecivo
-
kašičica soli
Za nadev
- 200 g posnog majoneza
- 5 paprika
- pola kilograma krompira (skuvanog)
- začini po ukusu
Priprema:
- Brašno, prašak za pecivo i so pomešajte, pa dodajte obareni spanać, naseckan na sitno, i kiselu vodu. Pomešajte sve lepo da smesa bude ujednačena.
- Smesu podelite na dva dela i pecite dva rolata, svaki na 180° oko dvadeset minuta, ili u zavisnosti od vaše rerne.
- Kada se ispeče, prebacite na vlažnu krpu i umotajte je u rolat.
- Za fil sjedinite sve potrebne sastojke. Podelite na dva dela.
- Prvim delom premažite prvu koru, drugim drugu, pa ostavite u frižider na nekoliko sati, dok ne omekšaju.
-
Rolat sa ajvarom
Možete i duplirati meru za veći rolat!
Za koru:
- 8 kašika brašna
- 200 ml kisele vode
- 4 kašike ajvara
- 2 kašičice praška za pecivo
- pola kašičice soli
Za nadev
- posni majonez (oko 7 kašika)
- 1 tunjevina
- 3 kisela krastavčića
Priprema
- Pomešati sve sastojke za koru, sipati u pleh pokriven pek-papirom i peći na 200°.
- Kada je pečeno, izvadite i urolajte u vlažnu krpu.
- Kada se ohladi, rolat mažite mešavinom posnog majoneza, tunjevine i narendanih krastavčića.
- Možete po želji premazati posnim majonezom.
Mimoza rolat
Sastojci
- 200 g tortilja
- 3 šargarepe
- 3 krompira
- 1 tunjevina
plus za marinadu:
- 1 luk
- 150ml vrele vode
- 2 kašike sirćeta
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
Priprema:
- Luk naseckajte, pospite solju i šećerom, pa sipajte sirće i vodu i marinirajte desetak minuta.
- Krompir i šargarepu narendajte na sitno, pa pomešajte sa proceđenim lukom i tunjevinom.
- Urolajte u tortilju i umotajte u providnu foliju.
Bonus video
Otac Gligorije: "DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI?" Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?