vraća u detinjstvo

Kraljica među KREMASTIM DEZERTIMA: Recept za BELU EGIPAT TORTU, omiljeni slatkiš na koji je mirisala cela Jugoslavija

0

Ako volite poslastice koje se tope u ustima, ovo je torta koja će vas kupiti na prvi zalogaj 

foto: Shutterstock / Bondar Yuliia
foto: Shutterstock / Bondar Yuliia

Pre 20, 30 godina domaćice su čini se imale malo više vremena, a kuća je vikendom mirisala na tek ispečene, ukusne dezerte kojima je bilo nemoguće odoleti. 

 

Jedna od poslastica bez kojih ni jedan rođendan nije mogao da prođe definitivno je bila Beli Egipat torta, kremasta poslastica koja je naprosto topila pod nepcima.

 

Zbog svoje kremaste teksture bila je omiljena na svim trpezama, ali se onda nekako taj recept zagubio, zaboravio, a možda smo ga i sami negde sklonili, jer je za pripremu ovog dezerta ipak bilo potrebno izdvojiti malo vremena, a bogami i umeća.

Ipak, jednom u nekoliko meseci vredi izdvojiti malo više vremena i napraviti ovaj raj za nepca, a ukoliko ste spremni da isprobate svoja poslastičarska umeća ovo je recept koji će vam biti potreban.

 

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

 

Za prvi fil:

 

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 600 ml mleka
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera

 

Za II fil:

 

  • 350 g šećera
  • 200 g oraha
  • 350 ml slatke pavlake

 

RECEPT ZA TORTU BELI EGIPAT
RECEPT ZA TORTU BELI EGIPATfoto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia/

Priprema:

 

Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno i lagano mešajte da se svi sastojci sjedine. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru, piše Stvarukusa.

 

Umutite žumanca, pa dodajte mleko i gustin i dobro sjedinite mikserom. U presotalo mleko sipajte šećer i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.

 

Ohlađeni fil kratko umutite, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje.

 

Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi ui frižideru. Ohlađene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom).

 

Prvu koru premažite filom od žumanaca, pa zatim grilijašem. Preko ide druga kora koju ćete isto premazati filom od žumanaca, a onda i grilijašem. Sve to pospite grilijašem.

 

Bonus video:

 

Savršen recept za gulaš

 

makonda-tracker