neodoljiva

Čokoladno, čokoladnije, NAJČOKOLADNIJE: Najlepši recept za NUGAT TORTU sa lešnicima i napolitankama

0

Nugat torta je kao stvorena za prave sladokusce i one koji se "dave" u čokoladi 

NAJLEPŠI RECEPT ZA NUGAT TORTU
NAJLEPŠI RECEPT ZA NUGAT TORTU foto: Shutterstock / Africa Studio

Domaće torte su nešto najbolje što možete napraviti svojim ukućanima za predstojeće praznike. Bilo da postite ili ne ova nugat torta je savršen izbor.

 

Budući da danas postoji sve i u posnoj varijanti, ako želite posnu birajte posnu čokoladu, posne napolitanke i druge sastojke koji nemaju u sebi nikakve životinjske produkte.

 

Za klasičnu nugat tortu potrebno je malo više vremena, ali zato kad je probate jednom ona će zauvek ostati na spisku najlepših poslastica koje ste ikada probali.

Sastojci:

 

Za kore:

 

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašike brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 200 ml ulja
  • 300 ml mleka

 

Za fil:

 

  • 700 ml mleka
  • 120 g skroba
  • 200 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 100 g pečenih lešnika
  • 100 g napolitanki od lešnika
  • 250 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake
  • 300 g nutele

 

Priprema:

 

Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte 300 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu da skrobom, piše Stvarukusa.

 

Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprastano mešanje. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi, opet uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite ohlađeni fil, pa dodajte umućeni margarin. Sjedinite mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku. Lepo umutite i dodajte nutelu, izblendirani lešnik i napolitanke. Sve dobro promešajte.

 

RECEPT ZA NUGAT TORTU
RECEPT ZA NUGAT TORTU foto: Shutterstock/


Odvojite žumanca od belanaca, pa kratko umutite belanca (5 komada), onda postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i nastavite da mutite.

 

Sipajte ulje i sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike). Lagano umešajte i onda sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Kada se kore ohlade presecite svaku na 2 dela, tako da dobijete 4 kore.


Prvu koru premažite mlekom, pa filom, a zatim stavite drugu koru, premazati mlekom, pa filom. Preko ide treća kora koja se premazuje mlekom, pa filom, a onda i četvrta kora. Zatim celu tortu premažite filom.

 

 

makonda-tracker