idealno za post

Tajna savršeno PIKANTNOG PEČENOG KROMPIRA: Dodajte jedan sastojak i spolja će biti HRSKAV, a unutra mekan i PREUKUSAN

0

Ako ste ljubitelji krompira ovaj recept ćete odmah morati da isprobate 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Krompir je jedna od namirnica koja je veoma rasporostranjena u ishrani u čitavom svetu.  Domaćice ga spremaju na mnogo različitih načina, ali uvek su u potrazi za onim savršenim, koji će učiniti da već na prvi zalogaj uzdahnemo i kažemo "o što je ovo dobro".

 

Vrhunski gastronomski stručnjaci kažu da je za savršeno pripremljen krompir potrebno da se u njega doda jedan specijalan začin, ali i da se ništa drugo  do - okrene svakih 5 minuta.

 

Veoma poznat kuvar Rič Harding tvrdi da ima najveću tajnu savršenog pečenja - dodavanje  soli u vodu i posipanje kukuruznim brašnom i paprikom. 

On takođe dodaje i da je veoma važno koju vrstu krompira koristimo. 

 

- Krompir skuvajte tako što ćete ga oljuštiti, a zatim naliti hladnom vodom, posoliti i kuvati sve dok ne bude na pola kuvan. Vodite računa da ga ne prekuvate, ne sme da bude toliko mekan da ga možete gnječiti viljuškom - savetuje on.

 

Ključ za savršeni hrskavi krompir 


1. Izaberite adekvatnu vrstu krompira (Maris Piper i King Edvard su najbolji)

2. Krompir skuvati u hladnoj slanoj vodi

3. Raskomadajte ga viljuškom

4. Dodati brašno ili griz, začin, ljutu tucanu ili alevu papriku 

5. Stavite u  rernu da se zapeče

6. Okrenite svakih pet minuta

 

RECEPT ZA PIKANTNI HRSKAVI KROMPIR
RECEPT ZA PIKANTNI HRSKAVI KROMPIR foto: Shutterstock/Kolpakova Svetlana

 

- Nakon kuvanja uzmite pleh za rernu i malo za podmažite, a potom zagrejte na 230 C. Opcije kao što su guščja i pačja mast su odlične za ukus, ali biljno ili suncokretovo ulje su sasvim u redu. Posle otprilike 15 minuta smanjite rernu na 180C, ubacite krompir i nastavite da okrećete krompir lopaticom svakih 5 minuta dok se ne postigne željena boja i hrskavost - savetuje on.

 

Na vama je sada samo da isprobate ovaj recept za savršen krompir i da nam javite da li je zaista ovo nešto najbolje što ste do sada probali. 

 

Bonus video:

 

Recept za piletinu koja budi sva čula 

 

 

makonda-tracker