Napravite posnu mimoza salatu, jednako ukusnu verziju koja se pravi lako.
Nema trpeze bez čuvene mimoza salate, koja je, pored ruske salate, mnogima omiljena. Lako se pravi, svi je vole i pogodna je za doslovno svaki tip proslave.
Ipak, u vreme posta, suzdržavamo se od mnogih sastojaka koji se nalaze u klasičnoj mimoza salati, ali vrlo lako možemo modifikovati recept i dobiti njenu ukusnu posnu verziju.
Dodajte posnu mimozu na svoj jelovnik, a kako se približava i Sveti Nikola i 19. decembar, lako je možemo uvrstiti i na slavsku trpezu.
Naravno, pored navedenih sastojaka, možete ubaciti i još neki, a neki izbaciti — po ukusu. Obratite pažnju ukoliko želite da stavite biljni sir, jer nije svaki biljni sir postan, te pažljivo čitajte deklaracije na proizvodu!
Sastojci
- 1 tunjevina (160-170g)
- 2 veća krompira
- 7-8 kiselih krastavčića
- 300 g posnog majoneza
- 3 kuvane šargarepe
- 300g kupusa
Priprema
- Skuvajte krompir, pa ga narendajte kada se ohladi.
- Krompir posolite i pobiberite po ukusu i dodajte mu ulje ako želite.
- Šargarepu narendajte, možete je pomešati s mlevenim čenom belom luka, pa i nju po ukusu začinite.
- Kupus narendajte, pa začinite uljem i sirćetom.
- Tunjevinu dobro ocedite od ulja.
- Ređajte po slojevima: krompir, pa premažite majonezom, šargarepa, krastavčići, majonez, tunjevina, kupus, pa opet majonez. Na kraju pospite rendanim krompirom ili posnim biljnim sirom.
Bonus video
Posna salata sa povrćem