za dane posta, slavu, praznike...

Jeftinija od mrsne, a jednako ukusna! POSNA MIMOZA biće kraljica vaše slavske ili praznične trpeze (RECEPT)

0

Napravite posnu mimoza salatu, jednako ukusnu verziju koja se pravi lako.

Posna mimoza salata je odličan izbor za sve prilike, od ručka do slave!
Posna mimoza salata je odličan izbor za sve prilike, od ručka do slave!foto: Esich Elena/Shutterstock

Nema trpeze bez čuvene mimoza salate, koja je, pored ruske salate, mnogima omiljena. Lako se pravi, svi je vole i pogodna je za doslovno svaki tip proslave.

 

Ipak, u vreme posta, suzdržavamo se od mnogih sastojaka koji se nalaze u klasičnoj mimoza salati, ali vrlo lako možemo modifikovati recept i dobiti njenu ukusnu posnu verziju.

 

Dodajte posnu mimozu na svoj jelovnik, a kako se približava i Sveti Nikola i 19. decembar, lako je možemo uvrstiti i na slavsku trpezu.

 

Naravno, pored navedenih sastojaka, možete ubaciti i još neki, a neki izbaciti — po ukusu. Obratite pažnju ukoliko želite da stavite biljni sir, jer nije svaki biljni sir postan, te pažljivo čitajte deklaracije na proizvodu!

 

Sastojci

 

  • 1 tunjevina (160-170g)
  • 2 veća krompira
  • 7-8 kiselih krastavčića
  • 300 g posnog majoneza
  • 3 kuvane šargarepe
  • 300g kupusa

 

Priprema

  1. Skuvajte krompir, pa ga narendajte kada se ohladi.
  2. Krompir posolite i pobiberite po ukusu i dodajte mu ulje ako želite.
  3. Šargarepu narendajte, možete je pomešati s mlevenim čenom belom luka, pa i nju po ukusu začinite.
  4. Kupus narendajte, pa začinite uljem i sirćetom.
  5. Tunjevinu dobro ocedite od ulja.
  6. Ređajte po slojevima: krompir, pa premažite majonezom, šargarepa, krastavčići, majonez, tunjevina, kupus, pa opet majonez. Na kraju pospite rendanim krompirom ili posnim biljnim sirom.

 

Bonus video

Posna salata sa povrćem

 

makonda-tracker