Božićni post je krenuo, pa obradujte sebe ukusnim posnim receptima, i slatkim i slanim.
U danima posta nekada postaje izazovno šta spremiti, a da ne uđemo u rutinu. Međutim, postoje izvrsni recepti sa posnim sastojcima u kojima ćete uživati i danima kada ne postite.
Svi se spremaju jednostavno, a odličnog su ukusa. Dva recepta su slana, a jedan kada poželite da se zasladite.
Isprobajte!
Meksička salata
Sastojci
- 500 grama kuvanog kukuruza šećerca
- 500 grama šampinjona
- 350 grama seckane pečene paprike
- pola praziluka
- so, biber
Priprema
- Skuvati šećerac.
- Šampinjone obariti, pa iseckati, procediti, pa propržiti na ulju. Dodati so i biber.
- Seckanoj pečenoj paprici dodati pola seckanog praziluka (zeleni deo).
- Sve sjediniti i dodatno začiniti po ukusu.
Bombice
Sastojci
- 500 grama posnog krekera
- 2 tunjevine
- 5-6 kiselih krastavčića
- 2 kesice majoneza
- 100 grama susama
Priprema
- Sjediniti sve sastojke u blenderu.
- Od smese praviti kuglice.
- Kuglice uvaljati u prerpženi susam.
Rum čoko štanglice
Sastojci
- 300 gr krompira
- 300 gr mlevenog posnog keksa
- 200 gr čokolade
- 140 gr margarina
- 200 gr prah-šećera
- kašika kakaoa
Priprema
- Skuvati krompir i ispasirati.
- Dodati 100 grama otopljene čokolade i 100 grama margarina.
- Sjediniti i dodati keks, šećer u prahu, kakao i rum.
- Masu sipati u posudu i ostaviti da se ohladi i stegne.
- Otopiti ostatak čokolade i margarina s kašikom ulja.
- Iseći kolač na štanglice.
- Štanglice umakati ili preliti pripremljenom glazurom.
Bonus video
Otac Gligorije: "DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI?" Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?
( Glossy )