domaće pecivo

Tajni sastojak im daje UKUS ZA PAMĆENJE: Praznične POSNE POGAČICE sa krstom koje uvek uspevaju (RECEPT)

0

Ako želite da probate nešto novo ove praznične sezone, predstavljamo vam recept za sočno i izdašno pecivo božanstvenog mirisa i ukusa

Slatke lepinje s krstom
Slatke lepinje s krstomfoto: JoannaTkaczuk/Shutterstock

Veoma mekane domaće lepinjice ukrašene krstom odlična su ideja za posluženje u danima praznika, bez obzira na priliku.


Ove slatke pogačice biće fenomenalno posluženje na slavskoj trpezi prilikom proslave Svetog Nikole, zatim za Badnji dan, a odličan su dodatak i božićnoj gozbi.


Pripremaju se veoma jednostavno, a da ukus bude još lepši – ubacite tajni sastojak u vidu suvog voća, najbolje suvog grožđa i svaki zalogaj biće savršen.

Sastojci:

 

  • 50 g posnog margarina
  • 50 g šećera
  • 250 ml biljnog mleka (bademovog, sojinog, pirinčanog...)
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150 g suvog voća po ukusu
  • suncokretovo ulje za podmazivanje


Za dekoraciju:

 

  • 30 g brašna
  • 2 kašike hladne vode
  • 1,5 kašičica javorovog sirupa ili meda


Priprema

 

  • Zagrejte posni margarin u šerpi dok se ne otopi, uz mešanje drvenom varjačom, pa sklonite s vatre i umešajte šećer i biljno mleko.
  • Kad bude mlako (ne hladno i ne vruće!), pospite kvascem, promešajte i ostavite da odstoji dva minuta.
  • Pomešajte u jednoj činiji brašno i so, pa napravite rupu u sredini i sipajte mešavinu od mleka, sve vreme mešajući dok ne dobijete mekanu loptu od testa.
  • Prebacite na pobrašnjenu površinu i dodajte još brašna po potrebi, pa mesite još pet minuta dok se ne napravi glatko i savitljivo testo.
  • Umesite u testo suvo voće, dok se ne rasporedi ravnomerno. Stavite u nauljenu činiju i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da odstoji 1,5 sat, dok se ne udvostruči i ne bude sunđerasto na dodir.
  • Zatim vratite testo na radnu površinu i premesite. Podelite na 12 delova, a svaki razvijte u lepinjicu, pa ih ređajte po tepsiji obloženoj papirom za pečenje i lagano poravnajte dlanom. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 45-60 minuta.
  • Uključite rernu na 200 stepeni, da se greje.
  • Potom pravite dekoraciju. Pomešajte brašno s 2 kašike hladne vode, da dobijete glatku pastu guste konzistencije (možete dodati još nekoliko kapi vode, ali pazite da ne bude previše retko). Sipajte smesu u kesu za zamrzivač, odsecite joj jedan mali ugao i nanesite smesu na lepinje u obliku krsta.
  • Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, ili dok ne porastu i ne porumene.
  • Tople lepinje premažite medom ili javorovim sirupom i ostavite da se hlade.

 

BONUS VIDEO

Posne bajadere sa orasima

 

makonda-tracker