nekada davno...

Starinski recept za cicvaru: Domaće srpsko jelo koje su generacije obožavale

0

Cicvara je bilo jelo koje se svojevremeno u svim domovima spremalo veoma često, ali je vremenom polako palo u zaborav. 

 

Recept za cicvaru uopšte nije težak
Recept za cicvaru uopšte nije težak foto: Shutterstock, Shuterstock / Ivana Culafic

Cicvara je nekada bilo jedno od najčešće spremanih jela u našim krajevima.

 

Međutim, poslednjih godina uopšte nije toliko često na trpezama. Recept se bazira se na mleku, kajmaku i siru, a sprema se veoma lako i dugo drži sitost. 

 

SASTOJCI

 

  • kukurznog brašna - 10 kašika
  • kravlji sir - 600 grama
  • kozij sir - 200 grama
  • kajmak - 200 grama
  • voda - 3 dcl
  • mleko - 3 dcl

 

PRIPREMA 

 

Za početak uzmite jednu posudu u kojoj ćete izmešati kravlji, koziji sir i kajmak. 

 

A onda u u drugo šerpi prokuvajte mleko i vodu, pa onda lagano sipajte smesu sireva i kajmaka.

 

Mešajte nekih 10-15 minuta, dok ne isparu voda i smesa ne postane gusta.

 

Sada lagano sipajte po kašiku kukurznog brašna narednih 10-ak minuta. Važno je da sve vreme mešate, a završite kada dobijete gustinu smese koju ste želeli.

 

Mešajte sve dok ne nestanu grudvice iz vaše smese. 

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker