neodoljivo

Originalni recept za Saher tortu: Savršen spoj čokolade i džema od kajsije - toliko kremasta da se topi pod nepcima

0

Ako volite čokoladne dezerte koji su punog, kremastog ukusa ova torta će vas oduševiti 

ORIGINALNI RECEPT ZA NAJLEPŠU SAHER TORTU
ORIGINALNI RECEPT ZA NAJLEPŠU SAHER TORTU foto: Shutterstock /alex_gor

Saher torta je poznata poslastica koja se služi u čuvenim hotelima i renomiranim restoranima širom sveta. Prepoznatljiva je po obilju čokolade  i savršenom spoju ukusa koji joj daju punoću i kremastu konzisetnciju koja čini da se topi u ustima. 

 

Originalan recept smo preuzeli sa sajta sacher.com, što garantuje da ćete napraviti poslasticu baš poput one koju služe u čuvenom Saher hotelu i restoranu.

 

Pa da krenemo u avanturu pravljenja najukusnije čokoladne torte koju možete da zamislite.

 

 

Potrebno je za koru:

 

6 jaja

150 g putera

130 g čokolade sa 55% kakao delova

100 g šećera

100 g prah šećera

140 g brašna

1 vanila štapić (po želji)

 

Fil:

 

200 g džema od kajsija

 

Preliv:

 

200 g šećera

125 ml vode

150 g čokolade sa 55% kakao delova

 

ORIGINALNI RECEPT ZA SAHER TORTU
ORIGINALNI RECEPT ZA SAHER TORTU foto: Shutterstock

 

Priprema:

 

Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i dodajte šećer. Posebno umutite puter sa žumancima, pa dodajte otopljenu čokoladu. U posudi prosejte brašno pa ga dodajte u smesu, a onda umutite belanca i dodajte i njih.

 

Za pečenje kore vam je  potreban okrugli pleh, jer je originalna Saher torta okruglog oblika. Najbolje je da koristiti kalup, čije ivice možete da odvojite, ali ako nemate može i običan, ali pazite da vam se ne zalepi. 

 

Obložite ga pek papirom, pa sipajte koru u njega. Ostavite da se peče 10 minuta sa odškrinutim vratima od rerne na temperaturi od 170 stepeni (obavezno zagrejati rernu pre ubacivanje kore).

 

Potom vrata zatvorite i pecite još oko 50 minuta na istoj temperaturi.

 

Kad je kora gotova ostavite je da se malo prohladi, pa je isecite na pola.

 

U drugoj posudi otopite čokoladu, dodajte šećer i vodu, pa filujte sredinu sa domaćim džemom od kajsija, a poslednju koru prelijte otopljenom čokoladom.

 

To je sve. Ostavite da se hladi u frižideru i najbolje je poslužite sledećeg dana. 

 

 

makonda-tracker