supermoćan

Kako najbolje iskoristiti AVOKADO? 3 recepta za koje vam treba samo jedan plod ove male proteinske bombe

0

Avokado može da se koristi i u slatkim i u slanim jelima zbog njegovog neutralnog ukusa, a poželjno je jesti ga što češće

Kako iskoristiti avokado?
Kako iskoristiti avokado?foto: Krasula/Shutterstock

Avokado je proteklih godina neizostavan u ponudi naših supermarketa, što dugo nije bio slučaj, pa ljudi i dalje ne znaju sve mogućnosti s ovim superzdravim voćem.


Potiče iz Srednje Amerike i Meksika, a popularan je u celom svetu zbog njegove nutritivne vrednosti i obilja vitamina i minerala.


U samo 100 grama ploda avokada nalazi se 2 g proteina, 6,7 g biljnih vlakana, 8,53 grama ugljenih hidrata (ali samo 0,66 grama šećera), zatim 14,66 grama masti i od toga 2,126 grama zasićenih masti... U avokadu se nalazi mnogo folata, kalijuma, vitamina C, K, B5 i B5, a brojna istraživanja pokazala su da ovaj plod treba da bude deo raznovrsne i uravnotežene ishrane.

Postoji mnogo načina da jedemo avokado, a u nastavku vam predlažemo nekoliko recepata.

 

Gvakamole sos

 

Gvakamole sos od avokada
Gvakamole sos od avokadafoto: New Africa/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 avokado
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike soka od limuna
  • so po ukusu
  • (opciono) peršun, beli luk, biber, korijander


Priprema

 

  1. Avokado oljuštite i isecite na kockice, pa ubacite u blender i dobro usitnite.
  2. Dodajte ulje, sok od limuna i malo soli, pa blendajte još malo.
  3. Po želji dodajte i opcione sastojke, pa dobro promešajte.
  4. Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi.


Salata sa tunjevinom

 

Salata od tunjevine i avokada
Salata od tunjevine i avokadafoto: DronG/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 veliki avokado (mogu i 2 manja)
  • 170 g tunjevine iz konzerve
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 struka mladog luka
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • so i biber po ukusu


Priprema

 

  1. Sipajte u činiju tunjevinu iz konzerve, s tečnošću u kojoj je bila.
  2. Oljuštite avokado i prepolovite ga, pa isecite na kocke i ubacite u tunu.
  3. Iseckajte mladi luk na kolutove, pa sipajte ulje, sok od limuna, so, biber i peršun. Dobro promešajte.
  4. Služite uz prepečen hleb i služite uz zelenu salatu.


Burito-pita sa avokadom

 

Burito pita saa sosom
Burito pita saa sosom foto: beats1/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 1 veliki avokado
  • 500 g mlevenog mesa po želji
  • 1 velika crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka + još pola za sos od avokada
  • 2 čena belog luka
  • 1/4 šolje kukuruza
  • 2 šolje spanaća
  • šaka rendanog sira
  • malo kumina
  • sok od limuna
  • 1/8 kašičice belog i crnog luka u prahu
  • 1/4 šolje pavlake
  • so i biber po ukusu
  • malo ulja


Priprema

 

  1. Povrće operite, očistite i iseckajte što sitnije.
  2. U šerpi, na srednjoj temperaturi, zagrejte malo maslinovog ulja, pa na tome prodinstajte crni i beli luk.
  3. Potom dodjate meso i papriku i dinstajte oko pet minut, pa ubacite kukuruz i spanać, sipajte so, biber i kumin i mešajte nekoliko minuta. Sklonite s ringle.
  4. Stavite dve kore za pitu na radnu površinu, svaku namažite uljem, pa ih poređajte jednu preko druge i po gornjoj pospite rendani sir. Stavite fil od mlevenog mesa na koru, lepo rasporedite, pa umotajte kao rolat. Ponavljajte dok ne potrošite materijal.
  5. Pecite u tepsiji obloženoj pek-papirom, u rerni zagrejanoj na 180°C. Treba da se peče po 8-10 minuta sa svake strane.
  6. Zatim pravite sos od avokada: stavite u blender avokado isečen na kockice, pavlaku, sok od limuna, crni luk i blendajte dok se ne sjedini.
  7. Služite dok je toplo.

BONUS VIDEO

Recept za punjeni avokado

 

makonda-tracker