lepše nema

Kako se pravi čuvena BEGOVA ČORBA? Zdrava, mirisna, zasitna, a ukus je – FANTAZIJA KOJA MILUJE NEPCA (RECEPT)

0

Ukoliko ste ljubitelj supica, čorbi i potaža, ovo popularno bosansko jelo je nešto što jednostavno morate da probate

Mirisna i izdašna  <b> BEGOVA ČORBA  </b>
Mirisna i izdašna BEGOVA ČORBA foto: Samir Behlic/Shutterstock

Na prvi pogled obična pileća čorba, a na drugi – mnogo više od toga!


Čuvena begova čorba je jelo "na kašiku" koje s razlogom spada u omiljena u Bosni, a reč je o jakoj čorbi od piletine s posebnim "tajnim sastojkom".


U pitanju je bamija, ukusna i zdrava biljka poznata po afrodizijačkim svojstvima, ali ona je samo deo: tu je mnogo mesa, povrća, začina...


Begova čorba se, inače, kuva satima, ali – verujte nam – isplati se.

Begova čorba

 

Sastojci:

 

  • 400 g pilećeg mesa
  • 200 g mešavine korenastog povrća: šargarepa, celer, paškanat...
  • 50 g maslaca
  • 20 sušene bamije
  • 1 žumance
  • 50 g kajmaka
  • 1/2 limuna
  • 1 lovorov list
  • peršun po ukusu
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Dobro operite meso, pa ga stavite u lonac i prelijte vodom, pa posolite i uključite da se kuva.
  2. U međuvremenu očistite šargarepu, paškanat i celer, pa ih iseckajte sitno (a možete i da izblendate).
  3. Kad je meso kuvano, odvojte ga od kostiju, pa isecite na kockice.
  4. Zagrejte maslac, pa mu dodajte brašno, propržite i to zalijte supom od pilećeg mesa, pa krčkajte oko 15 minuta. Potom dodajte iseckano meso i povrće, pa sve zajedno prokuvajte.
  5. Skuvajte sušenu bamiju u vodi s malo soka od limuna, pa to ocedite, properite i ubacite u čorbu i kuvajte.
  6. Dobro umutite žumance s kajmakom i to dodajte čorbi, nacedite sok od limuna i malo maslaca, pa ubacite, so, biber, lovorov list i sitno sečen peršun po želji i kuvajte još 5 minuta.

 

BONUS VIDEO

Supa od sočiva

 

makonda-tracker