prste da poližete!

Mekani punjeni hlebići sa filom od sira ili od mesa: Arapska pita FATAJER pravi se očas posla, a njen ukus je božanstven

0

Koji god nadev da odaberete, nećete pogrešiti jer je ovo pecivo s razlogom obožavano u mnogim zemljama Orijenta

Fatajer punjen sirom i spanaćem (Ilustracija)
Fatajer punjen sirom i spanaćem (Ilustracija)foto: actistudio/Shutterstock

Bliskoistočna kuhinja najpoznatija je po veličanstvenim pecivima, a uz mnoge interesantne arapske kolače, pite su nešto što ne smete da propustite ako odete u ovaj deo sveta.


Jedno od obeležja domaće kuhinje u Palestini, Jordanu, Libanu, Siriji i drugim zemljama Bliskog istoka svakako je fatajer, ukusna pita koja se može filovati na razne načine, a izgleda vrlo dekorativno.


Priprema fatajera je brza i jednostavna, a rezultat je... Jednostavno morate da probate!

Kako se pravi arapska pita u obliku čamca?

 

Sastojci


Za testo:

 

  • 450 ml mlake vode
  • 720 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • 100 ml maslinovog ulja


Za nadev od sira:

 

  • 300 g sitnog sira
  • 60 g krem-sira
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašika origana
  • 1 kašika suve nane

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fatayer Vienna (@fatayer.at)


Za nadev od mesa:

 

  • 70 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • šaka peršuna
  • 170 g paradajza
  • 450 g mlevene govedine
  • 2 kašičice suvog začina
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • (opciono) 1 kašičica melase od nara


I još:

  • 1 jaje
  • 1 kašika vode


Priprema


Za testo


Sipajte suvi kvasac u malo mlake vode, dodajte so, šećer i malo brašna, pa dobro razmutite i ostavite na 10 minuta.


Potom dodajte maslinovo ulje, ostatak brašna i vodu i zamesite tako da dobijete glatko i blago lepljivo testo. Ako bude previše lepljivo, dodajte još brašna, jedno po jednu kašiku, do ne budete zadovoljni.


Testo odmah podelite na 24 dela i napravite loptice od njih. Poređajte ih po plehu obloženom pek-papirom, prekrijte folijom i ostavite da narastu, oko 60 minuta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fatayer Vienna (@fatayer.at)


Za fil od sira


Pomešajte sve sastojke, pa promešajte da se lepo sjedine i stavite u frižider.


Za fil od mesa


Sitno seckan crni luk, izgnječen beli luk, paradajz i seckani peršun stavite u blender dok se lepo ne usitni i ne sjedini, pa prospite tečnost koja će se napraviti.


Ovako usitenjeno povrće pomešajte sa ostalim sastojcima za nadev od mesa, pa promešajte. Pokrijte i stavite u frižider.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeena Tony (@jeenanetto)


Za pravljenje pitica

 

  1. Uključite rernu na 180 stepeni.
  2. Na pobrašnjenoj površini, jednu po jednu lopticu testa razvucite oklagijom ili dlanom (trebalo bi da bude oko 10-13 centimetara u prečniku).
  3. Rasporedite kašikom fil po sredini testa, najviše oko 2,5 cm od ivice.
  4. Potom povucite ivice testa nagore oko fila kako ne bi ispadao, pa spojite krajeve da biste napravili oblik čamca.
  5. Pecite dok ne porumeni, oko 15-20 minuta.
  6. Služite toplo.


Napomena


Ovako napravljene pitice mogu da ostanu sveže i jestive ako se drže zatvorene u frižideru nekoliko dana.

 

BONUS VIDEO

Lažne mini pite od praziluka

 

makonda-tracker