preukusno

Bamija - tradicionalni recept koji su mnogi zaboravili: Ako volite gulaš, u ovome ćete tek UŽIVATI

0

Ovo može biti sajna zamena za ljubitelje gulaša. 

Dosta podseća na gulaš
Dosta podseća na gulaš foto: Food shop Shutterstock

Bamija je biljka iz porodice mahunarki. Mahunarke su poznate po tome što imaju veliku nutritivnu vrednost i sadrže kvalitetne proteine, vlakna, vitamine, gvožđe, kalijum i jako malo masti.

 

Ovo jelo dosta podeća na gulaš, tako da ako ste ljubitelj istog i u ovom receptu ćete uživati.

 

SASTOJCI

 

  • Teleće meso - oko 450 grama
  • Bamije - oko 700 g
  • Ulje - jedna mala čaša
  • Paradajz - 2 ili 3 komada
  • Crni luk - 2 kom
  • Limun - 1 kom
  • So - po ukusu
  • Biber - po ukusu
  • Slatka mlevena paprika - po ukusu
  • Paradajz pasta - 2 ili 3 kašike

 

PRIPREMA 

 

Prvo meso i luk iseckajte na sitne komadiće. Zatim propžite meso, a nakon toga u posudu dodajte i luk i mešajte varjačom neko vreme.

 

Iscedite limun, a onda bamiju prelijte sokom iz limuna. Isecite paradajz na sitne komadiće i dodajte ga u meso. Pošto iz njega izađe sok začinite tako što ćete dodati so, biber, slatku mlevenu papriku i paradajz pastu.

 

Ostavite na ringli još 10-15 minuta, a onda dodajte bamiju i lagano mešajte varjačom. Sipajte mlaku vodu preko bamije i mesa. Zatim poklopite, stavite na neku malo nižu temepratura i ostavite još ko 15 minuta.

 

 

 

makonda-tracker