RECEPT

3 različite PITE, a samo JEDNA SMESA od 300 dinara: Brzo i JEFTINO PREDJELO idealno i za MRSNU i za POSNU slavsku trpezu

0

Ako želite da goste počastite ukusnim predjelom, a da ne potrošite mnogo novca ovo je savršen recept za vas 

RECEPT ZA 3 PITE OD JEDNE SMESE
RECEPT ZA 3 PITE OD JEDNE SMESEfoto: Shutterstock / QDPhotography

Ukusno predjelo je neizostavan deo svake slavske trpeze. S obzirom na sva poskupljenja, domaćice pronalaze načine da trpeza bude bogata i raskošna, a da se ipak, donekle uštedi novac.

 

Ako i vi razmišljate o tome šta će se naći na vašoj slavkoj trpezi ove godine šarene pite su svakako sjajan izbor. Ako ih još narpavite brzo i od jedne smese to će vam značajno uštedeti i vreme i novac.

 

Donosimo vam tri super recepta, a na vama je da ih isprobate ili možda modifikujete prema svom ukusu. Ono što je bitno zapamtiti jeste kako se pravi osnovna smesa, a onda vi u nju možete da dodate druge sastojke i učinite da svaka od njih bude drugačija.

 

 

Potrebno je za osnovnu smesu:

 

  • 600 g kukuruznog brašna
  • 600 g belo brašno
  • 300 ml ulja
  • 1l vode
  • 3 kašičice soli
  • 2 kesice praška za pecivo 
  • susam (za odozgo)

 

Priprema:

 

U posudi pomešati suve sastojke, pa dodavati vlažne i mešati dok se ne dobije gusta smesa. Zatim je podeliti na tri jednaka dela.

 

OSNOVNI RECEPT ZA PITU BEZ DRUGIH DODATAKA
OSNOVNI RECEPT ZA PITU BEZ DRUGIH DODATAKAfoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

 

Prvi deo:

 

  • 200 g sira
  • 200 g spanaća

 

U smesu dodati izmrvljen sir i spanać koji je prethodno obaren i iseckan na sitno. Sve izmešati, pa sipati u pleh obložen pek papirom i staviti da se peče u rernu oko pola sata na 200 stepeni. Odozgo možete posuti susamom ili nekim drugim semenkama.

 

Drugi deo:

 

  • 200 g šunke
  • 3,4 kisela krastavčića

 

Ukusno i brzo predjelo za slavu
Ukusno i brzo predjelo za slavu foto: Shutterstock/ltummy

 

U osnovnu smesu dodati šunku i krastavac iseckan na kockice. Sjediniti, izliti u pleh, posuti susamom i peći na 200 stepeni pola sata.

 

Treći deo:

 

  • 3,4 crvene paprike (može i nekoliko kašika ajvara umesto paprike) 
  • 150 g šampinjona

 

Papriku iseckati na kockice, šampinjone na listiće i propržiti na malo ulja. Zatim dodati u osnovnu smesu, izliti u pleh, odozgo posuti susamom i peći pola sata na 200 stepeni u rerni. 

 

Dobićete 3 potpuno različite pite, dekorativne i ukusne, koje se brzo prave, a i ne koštaju mnogo. 

 

Bonus video:

 

Kako se pravi domaća nutela?

 

makonda-tracker