Ako želite da goste počastite ukusnim predjelom, a da ne potrošite mnogo novca ovo je savršen recept za vas
Ukusno predjelo je neizostavan deo svake slavske trpeze. S obzirom na sva poskupljenja, domaćice pronalaze načine da trpeza bude bogata i raskošna, a da se ipak, donekle uštedi novac.
Ako i vi razmišljate o tome šta će se naći na vašoj slavkoj trpezi ove godine šarene pite su svakako sjajan izbor. Ako ih još narpavite brzo i od jedne smese to će vam značajno uštedeti i vreme i novac.
Donosimo vam tri super recepta, a na vama je da ih isprobate ili možda modifikujete prema svom ukusu. Ono što je bitno zapamtiti jeste kako se pravi osnovna smesa, a onda vi u nju možete da dodate druge sastojke i učinite da svaka od njih bude drugačija.
Potrebno je za osnovnu smesu:
- 600 g kukuruznog brašna
- 600 g belo brašno
- 300 ml ulja
- 1l vode
- 3 kašičice soli
- 2 kesice praška za pecivo
- susam (za odozgo)
Priprema:
U posudi pomešati suve sastojke, pa dodavati vlažne i mešati dok se ne dobije gusta smesa. Zatim je podeliti na tri jednaka dela.
Prvi deo:
- 200 g sira
- 200 g spanaća
U smesu dodati izmrvljen sir i spanać koji je prethodno obaren i iseckan na sitno. Sve izmešati, pa sipati u pleh obložen pek papirom i staviti da se peče u rernu oko pola sata na 200 stepeni. Odozgo možete posuti susamom ili nekim drugim semenkama.
Drugi deo:
- 200 g šunke
- 3,4 kisela krastavčića
U osnovnu smesu dodati šunku i krastavac iseckan na kockice. Sjediniti, izliti u pleh, posuti susamom i peći na 200 stepeni pola sata.
Treći deo:
- 3,4 crvene paprike (može i nekoliko kašika ajvara umesto paprike)
- 150 g šampinjona
Papriku iseckati na kockice, šampinjone na listiće i propržiti na malo ulja. Zatim dodati u osnovnu smesu, izliti u pleh, odozgo posuti susamom i peći pola sata na 200 stepeni u rerni.
Dobićete 3 potpuno različite pite, dekorativne i ukusne, koje se brzo prave, a i ne koštaju mnogo.
Bonus video:
Kako se pravi domaća nutela?