Na prvi pogled podsećaju na rolnice sa cimetom, a zapravo su u pitanju slane i poslne rolnice sa pečurkama i fenomenalnim prelivom od belog luka.
Ako vam je ponestalo ideja za ukusno i zasitno posluženje u danima Božićnog posta, ovaj recept mogao bi biti baš ono što vam treba.
Mekano pecivo punjeno izdašnim i slanim nadevom traži malo truda, ali sigurno se nećete pokajati kada jednom zagrizeve ove fantastične rolnice od pečuraka.
S obzirom na sastojke, rolnice se mogu jesti za bilo koji obrok, a biće i sjajan dodatak slavskoj trpezi.
Posne toskanske rolnice s pečurkama
Sastojci:
Za testo
- 3 šolje brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 šolja vode
Za nadev
- 2 kašike biljnog ulja
- ½ šolje sitno seckanog crnog luka
- 220 g sitno seckanih pečurki
- ½ šolje sušenog paradajza
- 1 glavica mlevenog belog luka
- ¼ kašičica bibera
- ⅛ kašičica soli
- ⅛ kašičice tucane paptikr
- 3 šolje seckanog spanaća
- 2 kašike brašna
- ¼ šolje ovsenog ili drugog biljnog mleka
- 2 kašike biljnog putera ili biljnog mleka
Za preliv
- ½ šolje biljnog putera
- 6 čenova belog luka, mlevenog
- ¼ šolje biljnog sira
- ¼ kašičice suvog začina
- ¼ kašičice bibera
- 1 kašika brašna
- ¼ šolje biljnog mleka
Priprema
- Pomešajte u činiji brašno, šećer, kvasac i so, pa dodajte vodu i polako mutite mikserom, pa nastavite da mesite rukom kad se zgusne testo.
- Kad dobijete loptu, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite da odstoji 60-90 minuta na toplom mestu dok ne nadođe.
- Iseckajte sve povrće, pa zagrejte tiganj na srednju vatru i stavite biljni puter da se topi. Na njemu ispržite crni luk i sitno seckane pečurke, pa dinstajte nekoliko minuta dok lepo ne omekne. Dodajte i beli luk i sušeni paradajz i ostavite da se krčka još dva minuta.
- Pospite solju, biberom i tucanom paprikom, pa dobro promešajte i ubacite sitno seckan spanać da se krčka oko tri minuta.
- Smanjite temperaturu na tihu vatru, pa dodajte i brašno i mešajte dok se ne sjedini i dodajte biljno mleko, pa dobro promešajte. Pustite se kuva dok se ne zgusne i ne bude više soka, uz često mešanje, pa sklonite s vatre da se skroz ohladi.
- Kad se testo udvostruči, premesite ga i prebacite na pobrašnjenu površinu. Razvijte kuglu u pravougaonik, pa kašikom premažite nadev preko testa. Nikako ne stavljajte vruću smesu na testo. (Možete pravougaonik iseći na trake, pa filovati jednu po jednu i rolati.)
- Preko toga pospite rendani biljni sir, pa umotajte pravougaonik od testa u rolat. Isecite ga na komade, idealno 12, ali možda ćete dobiti i više.
- Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa ostavite da odstoji tako još 45 minuta-60 minuta.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa premažite rolnice biljnim puterom ili biljnim mlekom. Kad se zagreje, stavite da se peče najmanje pola sata.
Za preliv od belog luka
- Otopite biljni puter na srednjoj vatri, pa dodajte beli luk i pržite jedan minut. Potom sipajte biljni sir, suvi začin, i biber, pa promešajte.
- Pospite brašnom i brzo promešajte da se sjedini.
- Sklonite s vatre i pažljivo sipajte malo po malo biljnog mleka da se sjedini, pa vratite na vatru.
- Mešajte dok se ne zgusne (možda ćete morati da dodate još 2-3 kašike biljnog mleka da postignete zadovoljavajuću konzistenciju).
- Pospite ovim prelivom rolnice.
- Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3-5 dana.
BONUS VIDEO
Kako se prave POPECI?
( Glossy )