miris je spektakularan

Kako se pravi MARCIPAN MASA? Osnovni recept za slatko testo od badema koji možete iskoristiti za bezbroj kolača

0

Jedan od najpraktičnijih poslastičarskih trikova je neodoljiva marcipan masa, koju svako može da napravi očas posla ako prati ovaj recept

Jednostavna marcipan masa od sirovih badema
Jednostavna marcipan masa od sirovih bademafoto: Oliver Hoffmann/Shutterstock

Mekani marcipan neodoljivog mirisa i ukusa je glatka masa koja se koristi za pravljenje kolača, torti, medenjaka, bombonica i drugih poslastica i veoma se lako oblikuje.


Uz to, možete ga obojiti jestivim bojama, ali i ne morate jer je sama beličasta nijansa sirovih badema dovoljna da na dezertnom tanjiru kolači od marcipana izgledaju dekorativno i primamljivo.


Iako mnogi veruju da nije lako napraviti marcipan, za to vam zapravo ne treba mnogo veštine, a rezultat će vas oduševiti.

Marcipan masa – brzi recept za osnovnu smesu


Sastojci:

 

  • 100 g sirovih badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • aroma badema po ukusu


Priprema

 

  1. Prelijte badem vrelom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom mu uklonite kožicu, pa ga prebrišite ubrusima i ostavite preko noći. Potrebno je da sutradan bude potpuno suv.
  2. Pomešajte 50 g šećera i 50 ml vode kako biste napravili gušći šećerni rastvor, pa stavite ovu mešavinu da proključa, neka kuva jedan minut i zatim sklonite da se hladi.
  3. Nakon toga, sameljite badem što sitnije, pa ga pomešajte sa šećerom u prahu. To dobro promešajte, pa stavite u blender, aparat za mlevenje kafe i sl. Potrebno je da dobijete vrlo fin prah.
  4. Ovaj prah sipajte u činiju, prelijte aromom badema, pa suipajte malo po malo šećernog rastvora dok mesite rukom. Ako primećujete da se raspadata, dodajte još malo rastvora, a ako se lepi i premekano je, dodajte slobodno malo šećera u prahu.
  5. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider ili odmah pravite kolače od marcipana.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave knedle?

 


 

 

makonda-tracker