Jedan od najpraktičnijih poslastičarskih trikova je neodoljiva marcipan masa, koju svako može da napravi očas posla ako prati ovaj recept
Mekani marcipan neodoljivog mirisa i ukusa je glatka masa koja se koristi za pravljenje kolača, torti, medenjaka, bombonica i drugih poslastica i veoma se lako oblikuje.
Uz to, možete ga obojiti jestivim bojama, ali i ne morate jer je sama beličasta nijansa sirovih badema dovoljna da na dezertnom tanjiru kolači od marcipana izgledaju dekorativno i primamljivo.
Iako mnogi veruju da nije lako napraviti marcipan, za to vam zapravo ne treba mnogo veštine, a rezultat će vas oduševiti.
Marcipan masa – brzi recept za osnovnu smesu
Sastojci:
- 100 g sirovih badema
- 100 g šećera u prahu
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- aroma badema po ukusu
Priprema
- Prelijte badem vrelom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom mu uklonite kožicu, pa ga prebrišite ubrusima i ostavite preko noći. Potrebno je da sutradan bude potpuno suv.
- Pomešajte 50 g šećera i 50 ml vode kako biste napravili gušći šećerni rastvor, pa stavite ovu mešavinu da proključa, neka kuva jedan minut i zatim sklonite da se hladi.
- Nakon toga, sameljite badem što sitnije, pa ga pomešajte sa šećerom u prahu. To dobro promešajte, pa stavite u blender, aparat za mlevenje kafe i sl. Potrebno je da dobijete vrlo fin prah.
- Ovaj prah sipajte u činiju, prelijte aromom badema, pa suipajte malo po malo šećernog rastvora dok mesite rukom. Ako primećujete da se raspadata, dodajte još malo rastvora, a ako se lepi i premekano je, dodajte slobodno malo šećera u prahu.
- Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider ili odmah pravite kolače od marcipana.
BONUS VIDEO
Kako se prave knedle?
( Glossy )